Cătălin Cherecheș, DECIZIE de ULTIMA ORĂ! 300 de întrebări pentru a elucida fiecare detaliu din “basmul” cu Șpan Cristian

Cătălin Cherecheș, DECIZIE de ULTIMA ORĂ! 300 de întrebări pentru a elucida fiecare detaliu din “basmul” cu Șpan Cristian

La termenul din 1 martie, data la care Șpan a dat prima parte a declarației în fața judecătorului, primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș și-a notat toate aspectele aduse în discuție de către denunțător.

La finalul audierii, acesta i-a comunicat judecătorului că are 40 de pagini de întrebări pe care dorește să i le adreseze denunțătorului Șpan Cristian. Acest lucru este un drept al apărării, de a pune întrebări în mod direct sau prin avocați, însă este o chestiune aproape unică, când un acuzat își asumă să pună întrebări denunțătorului.

La finalul audierii denunțătorului și avocații lui Cătălin Cherecheș, respectiv Călin Budișan și Doina Gherman, au anunțat judecătoarea că au un număr de aproximativ 300 de întrebări pentru a elucida fiecare detaliu din acest “basm” conform  actualmm.ro.

Fiind târziu momentul în care s-a finalizat audierea lui Șpan Cristian, judecătoarea a dat un nou termen pentru interogarea denunțătorului. Acesta va fi audiat din nou la data de 7 aprilie.

„Sper ca prin această întrerupere și amânare a audierii denunțătorului să nu îmi fie viciat dreptul la un proces echitabil. Mă așteptam să știu și condițiile pe care trebuie să le respecte denunțătorul în această perioadă în care se află sub jurământ. Este una dintre cele mai importante momente ale procesului și nu știu cine îmi garantează că denunțătorul va fi prezent la următorul termen pentru a-și continua declarația și pentru a fi supus întrebărilor apărării. Sunt pentru prima dată într-o astfel de situație. Am trăit în această perioadă de un an de zile nenumărate abuzuri la adresa vieții mele private și profesionale, dar am încredere că în fața instanței aceste lucruri nu se vor întâmpla. Chiar am văzut astăzi (n.r. 1 martie) o desfășurare impecabilă a unei audieri conduse de către un judecător. Este un proces complicat, cu personaje și povești care trebuie analizate din perspectivă legală, din perspectivă logică, din perspectiva bunului simț, din perspectiva comportamental-psihologică, din perspectiva evenimentelor economice, politice și sociale, dar și din perspectiva relaționării pe care denunțătorul, acuzatul sau martorii o au cu diverse persoane din mediul politic, economic sau din instituțiile statului.

Într-un mod brutal și nedrept mi-a fost pusă viața privată în paranteze de un an de zile. Zilnic sunt supus agresiunii, hărțuirii, calomniilor, vicierii irecuperabile a prezumției de nevinovăție prin ceeance o parte a presei tendențioase o face, prin modul în care îmi este refuzată orice fel de protecție în fața unor astfel de acțiuni care îmi periclitează procesul penal. Pentru ca procesul penal să nu fie periclitat primul protejat de către instituții este tocmai acuzatul. Din păcate, sunt nevoit să lupt în fiecare zi pentru a-mi fi respectate drepturile umane”, a arătat Cătălin Cherecheș, primarul ales al municipiului Baia Mare pentru actualmm.ro.

În declarația făcută de către primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș a punctat și aspecte legate de „lupta” pe care o duce de un an de zile.

„Din păcate, a trebuit să mă adresez cu două cereri ample la CEDO pentru încălcarea articolului 5, articolului 6 și articolului 8 din Convenția pentru Drepturile Omului. Mă întreb, după ani de zile când acest proces se va finaliza și voi fi declarat nevinovat, cine îmi va plăti și cum îmi va fi compensate viața pe care am pierdut-o. Duc o luptă nu doar pentru mine ci pentru fiecare român care trebuie să aibă drepturile respectate la el acasă. Să nu fie supus abuzurilor și înscenărilor și să nu fie scos într-un mod brutal și inuman din viața socială, economică sau politică doar pentru că deranjează, doar pentru că e ferm și transingent, doar pentru că nu este un ghiocel supus.

Cei care încalcă legea într-un mod clar și ferm trebuie să plătească, dar pentru aceasta trebuie să fie găsiți vinovați de către instanțele de judecată nu de vreun procuror, mass-media, politicieni sau alți interesați în a condamna un om înainte să fie găsit vinovat. Observ cu mâhnire, uneori chiar cu revoltă că o măsură preventivă alunecă spre o pedeapsă. Măsura preventivă are rolul de a proteja procesul penal și nu de a pedepsi un om nevinovat. Pentru un om cu o anumită notorietate, cu un anumit rol social și politic, măsura controlului judiciar este un blestem pentru că ești supus provocărilor și interceptărilor calomnioase chiar dacă respecți cu strictețe condițiile impuse în litera și spiritul lor. Cred în România, cred în români și cred în puterea noastră de a ne reînnoi încrederea în justiție și instituțiile statului prin oamenii cu o remarcabilă valoare profesională și umană care lucrează pentru dreptate și lege”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș, primarul ales al municipiului Baia Mare pentru actualmm.ro.

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.