Cătălin Marinescu (ANCOM): Peste un milion și jumătate de utilizatori și-au portat numerele de telefon

Mai mult de 1,5 milioane de utilizatori de telefonie din România și-au portat, până în prezent, numerele de telefon în alte rețele, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Cătălin Marinescu.

„Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații este prezentă pentru a doua oară la acest târg important de internet și de comunicații cu patru instrumente puternice pe care le pune în mâna utilizatorilor. Două sunt pornite mai demult și mă refer aici la portabilitate, care aproape împlinește șase ani, și ca și statistică avem peste un milion și jumătate de utilizatori care și-au portat numerele de telefon, fie că este vorba de telefonie fixă sau mobilă. Altul este un Infocentru pentru consumatori, care este punct unic de contact, în care fiecare utilizator din România poate găsi informațiile necesare pentru un contract de televiziune sau de telefonie mobilă. Avem, de asemenea, Veritelul, comparator de tarife, promovat la târgul de anul trecut, prin care pot fi aflate cele mai bune oferte de telefonie fixă, de telefonie mobilă și de internet pe care le au operatorii din România, iar vedeta noastră din acest an este Netograful, o aplicație prin care fiecare utilizator de internet poate vedea care sunt parametri tehnici ai conexiunii internet pe care o are, care este viteza de transfer, care este întârzierea de transfer, câte pachete de date sunt pierdute și asta o poate face în timp real”, a declarat Marinescu, prezent la Internet&Mobile World 2014, eveniment dedicat industriei comunicațiilor, găzduit de ROMEXPO.

Aplicația a fost deschisă publicului pentru testare, fiind în etapa în care este populată cu ofertele de internet ale furnizorilor de servicii de acces la internet.

‘Aplicația Netograf.ro a fost concepută de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Ei vor putea să constate nu doar dacă serviciul de internet pe care îl au se ridică la calitatea promisă, ci și să compare parametrii înregistrați cu cei obținuți de abonații altor furnizori’, a precizat președintele ANCOM.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final și un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange. Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie să selecteze furnizorul, tipul de ofertă de care beneficiază și tipul de conexiune. Furnizorii autorizați de servicii de acces la internet au obligația de a-și introduce în aplicație datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfețe web.

Aplicația se diferențiază de alte instrumente de același tip și prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse, va calcula și valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiți de un anumit furnizor. De exemplu, în ceea ce privește viteza serviciului de internet, aplicația va calcula valoarea medie națională înregistrată de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate. Prin intermediul acestor informații suplimentare, utilizatorii vor putea evalua și performanța rețelei, așa cum a fost ea experimentată de alți utilizatori. Având în vedere faptul că valorile statistice vor rezulta în urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanță în momentul în care vor fi înregistrate în baza de date a aplicației un număr suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, dacă utilizatorul alege un alt furnizor decât cel pre-selectat de aplicație, rezultatul măsurătorii nu va fi inclus în statistică.

Aplicația pentru testarea parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet este una dintre măsurile luate de ANCOM pentru a facilita accesul utilizatorilor de servicii de acces la internet la informații comparabile, adecvate și actualizate, alături de impunerea obligației furnizorilor de a include în contracte parametrii măsurați prin intermediul Netograf.ro și de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alți parametri administrativi.

La expoziție participă peste 100 de companii din domeniul IT&C.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.