Imaginarul poate fi, de multe ori, mai puternic și mai fecund decât realitatea obiectivă. Imaginarul poate să miște în realitate mai multe, mai importante lucruri decât realitatea propriu-zisă. Nu m-a interesat să fac un spectacol de teatru documentar.
Personajul istoric Pintea e dificil de construit, dacă nu chiar imposibil; informațiile despre acest caz, sunt frecvent trunchiate sau contradictorii. Și chiar dacă n-ar fi așa, tot nu m-ar interesa să fac teatru documentar.
M-a interesat, mai mult decât personajul istoric, faptul că o mare parte dintre oamenii zonei Maramureșului au avut nevoie, de-a lungul timpului, să fabuleze în jurul acestui personaj-simbol, să construiască scenarii mitologice în care regăsim semnele, elementele, articulațiile marilor mituri ai eroilor luptători sau civilizatori de pretutindeni. Asta face pe Pintea să aibă valențe universal valabile.
Regizorul Gavriil Pinte
Secţia dramă „Ion Săsăran” prezintă spectacolul:
Cazul Pintea Viteazul
Scenariu dramatic de Gavriil Pinte
Un spectacol de exceptie, nu despre un om, ci despre un reper, un „personaj” a cărui existență reală se estompează prin intrarea lui în imaginar, în ficțiunea populară, în Istoria care, deformând poate realități,formează cu certitudine modele.
DISTRIBUȚIA: Grigore Leșe
♦ Liviu Topuzu
♦ Ruxandra Lăzărescu
♦ Claudiu Pintican
♦ Ștefan Mura
♦ Mircea Gligor
♦ Vali V. Popescu
♦ Loredana Maghear
♦ Adrian Pop
♦ Raul Conicica
♦ Marius Szabo
Regia: Gavriil Pinte
Scenografia: Roxana Ionescu
Regia tehnică: Romok Carol
Lumini: Marin Codrea, Felix Mare, Sandu Șimonca
Sonorizare: Dan Prodan
Data premierei: 30 noiembrie 2013
Regizor Tehnic: Romok Carol
MANAGER
CLAUDIU PINTICAN