Ce a intrat în sistemul solar? Mulţi spun că e o sondă extraterestră. Foto

Ce a intrat în sistemul solar? Mulţi spun că e o sondă extraterestră. Foto

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Oferte de nerefuzat 2021

Continuă dezbaterea despre straniul obiect spațial care a intrat în sistemul nostru solar în 2017 şi despre care unii specialişti afirmă că poate fi o sondă extraterestră, în timp ce alţii susţin că ar putea fi un fragment dintr-o lume asemănătoare lui Pluto.

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

Ce a intrat în sistemul solar? Mulţi spun că e o sondă extraterestră. Straniul obiect spațial continuă să îi intrige pe astronomi. În acest context, au fost rostogolite mai multe ipoteze, unele desprinse parcă din filmele Science Fiction. Astfel a apărut varianta în care se susţine  că ar fi vorba despre o sondă extraterestră.

Totuşi, un nou studiu arată că misteriosul obiect ar fi o rămăşiţă a unei lumi asemănătoare lui Pluto şi are formă de biscuit. Astronomii de la Universitatea de Stat din Arizona arată că ciudatul obiect de 45 de metri pare să fie compus din azot îngheţat. Practic, la fel ca suprafaţa planetelor Pluto şi Triton, cea mai mare lună a planetei Neptun.

The Guardian (n.r. citat de Agerpres) dezvăluie că autorii studiului, Alan Jackson şi Steven Desch, cred că un impact a fost cel care a cauzat desprinderea unui fragment dintr-o planetă acoperită cu azot îngheţat.

Evenimentul ar fi fost înregistrat în urmă cu 500 de milioane de an. Rezultatul? Obiectul a fost trimis departe de sistemul său stelar, în direcţia noastră. Aşadar, rămăşiţa cu aspect roşiatic ar fi de fapt o fărâmă din obiectul iniţial. În forma descoperită în sistemul nostru solar a ajuns după ce stratul său exterior s-a evaporat ca urmare a expunerii la radiaţii cosmice şi mai recent la Soare.

Aşa cum se cunoaşte, obiectul a fost numit Oumuamua, care în limba hawaiiană înseamnă mesager. Numele a fost ales pentru a face legătura cu  telescopul care l-a descoperit în 2017. Sursele citate subliniază că acest provine din afara sistemului nostru solar deoarece viteza şi traiectoria sa sugerează că nu a orbitat Soarele sau un alt corp ceresc.

Cu toate că Oumuamua avea aspect de asteroid, viteza sugera că era vorba despre o cometă, care nu avea însă o coadă vizibilă. Opiniile specialiştilor au tot oscilat. La un moment dat chiar s-a sugerat că ar putea fi vorba despre un artefact extraterestru.

Ce a intrat în sistemul solar?

„Toată lumea este interesată de extratereştri şi era inevitabil ca acest prim obiect din afara sistemului solar să îi ducă pe oameni cu gândul la extratereştri. Însă, în ştiinţă este important să nu ne grăbim să tragem concluzii”, a declarat Desch, care a ajuns la alte concluzii alături de Jackson.

Cei doi au conceput modele computerizate care i-au ajutat să ajungă la concluzia că Oumuamua a fost cel mai probabil un fragment de azot îngheţat care s-a erodat treptat.

Ipoteza lor a fost contestată vehement de oamenii de știință. Spre exemplu, Avi Loeb de la Universitatea Harvard susţine teoria iniţială. Ea arăta că obiectul pare a fi mai degrabă artificial decât natural. Cu alte cuvinte, ar fi ceva care provine de la o civilizaţie extraterestră. Ce anume? În opinia lui Loeb poate fi vorba despre o sondă cu vele solare, poate una dezafectată.

Mai multe detalii oferă acesta în cartea „Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth”. „Trebuie să lăsăm pe masă ipoteza originii artificiale şi să colectăm mai multe dovezi asupra unor obiecte din aceeaşi clasă”, a scris Loeb într-un e-mail transmis miercuri.

Desch a notat că în momentul în care Oumuamua s-a aflat la cea mai mică distanţă de Pământ, a părut să aibă o lăţime de şase ori mai mare în comparaţie cu grosimea.

În prezent, Oumuamua s-a îndepărtat

În prezent, Oumuamua s-a îndepărtat dincolo de orbita planetei Uranus şi este prea mic pentru a putea fi observat chiar şi cu telescopul spaţial Hubble. Astfel, astronomii trebuie să se bazeze pe observaţiile originale şi să continue să îşi perfecţioneze analizele, a subliniat Alan Jackson.

Până la momentul în care acest obiect va părăsi sistemul nostru solar, adică în jurul anului 2040, raportul dintre lăţimea şi grosimea sa va ajunge la 10:1. „Deci poate că Oumuamua a fost similar unui biscuit când l-am văzut noi, dar în curând va ajunge, literalmente, plat ca o clătită”, a adăugat Desch.

În aprilie 2020, un studiu coordonat de Yun Zhang, de la Observatoarele Astronomice Naţionale din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe, avansa teoria conform căreia misteriosul obiect Oumuamua este probabil un fragment dintr-un corp mai mare ce a fost distrus de forţa gravitaţională a unei alte stele. La acel deznodământ s-a ajuns când obiectul a trecut prea aproape de aceasta.

Acest „scenariu de fragmentare mareică ne oferă reţeta pentru formarea lui Oumuamua, dar este valabil şi pentru modul de formare a marii populaţii de obiecte interstelare similare asteroizilor”, a precizat Yun Zhang. Ipoteza poate explica şi de ce Oumuamua este un corp atât de ciudat, conform coautorului acestui studiu, Douglas Lin.

Ce implicaţii importante pentru astronomie are Oumuamua? Descoperirea unui singur astfel de obiect implică existenţa unei vaste populaţii de obiecte similare.

Pentru a înţelege această concluzie se ţine cont de dimensiunea de necuprins a spaţiului cosmic şi de cât de mult timp este necesar pentru a parcurge distanţele enorme de la o stea la alta.

„În medie, fiecare sistem planetar ar putea arunca în spaţiul interstelar aproximativ 100 de trilioane de obiecte similare lui Oumuamua”, a susţinut Yun Zhang în aprilie 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.