Ce importanţă au culorile la veșmintele preoților și antiteza cu reverenda

Cu minimă de cunoștințe la activ, cu toții știm că portul unui  preot este limitat la reverendă în timpul liber și la un set de straie specifice, atunci când slujește. Dar la fel de bine se poate observa și antiteza între cele două categorii de haine. Reverenda este neagră, o singură opțiune în acest sens, ce denotă modestie și rezumă statutul unui slujitor al Domnului. În schimb, hainele pentru slujire pot avea diverse culori și combinații.

Explicația este una simplă și ţine de faptul că hainele preoțești sunt menite a exprima cadrul liturgic. Preotul nu va alege să se îmbrace după starea pe care o are întrucât există restricţii clare ce i se impun. Fie că este vorba de vesminte tesute sau de cele brodate, când vine vorba de culori se respectă simbolistica.

Albul la veșmintele preoților

Așa cum bine știm cu toții, albul se corelează de regulă cu puritatea, inocența, cu tot ce este demn de admirat și apreciat. În varianta referitoare la veșmintele preoților ține de curățire, de lumina și harul divinului. Astfel de veșminte vor fi potrivite a fi purtate de obicei la Praznicul Botezului Domnului, numit și Bobotează. De asemenea, se poate purta albul la sărbători precum Schimbarea la Față și Învierea Domnului.

Verdele

Această nuanță poate fi la fel de bine un ton ce se potrivește cu diverse cadre liturgice. Întrucât simbolizează viața, renașterea, începutul și vigoarea, adesea corelat și cu Sfântul Duh, se pot purta ținute specifice la sărbători de genul Pogorârea Duhului Sfânt. Dar sunt și cazuri ale celor care optează pentru o astfel de culoare chiar și la Duminica Floriilor.

Roșul

Trebuie spus că de regulă se merge pe un ton de roșu închis, niciodată pe varianta aprinsă, intensă. Desigur că această nuanță amintește de sângele vărsat pe cruce, de patimi și de sângele martirilor de asemenea. Așadar veșminte ce au o astfel de culoare se vor potrivi a fi purtate fie la Înălțarea Sfintei Cruci, fie la Crăciun. Deși în acest caz simbolistica este una diferită, amintește de naștere și de marea bucurie a acestui eveniment.

Se poartă albastrul?

Din registrul de veșminte preoţeşti se poate include și albastrul ca opțiune. În acest caz, se ține cont de corelarea cu Maica Domnului, drept pentru care se consideră o ținută potrivită la sărbătoarea Întâmpinării Maicii Domnului sau Buna Vestire.

Alte nuanțe

Desigur că varietatea de veșminte aduce și mai multe opțiuni. Așadar, auriul adesea ales este corelat cu bogăția însă nu în plan material așa cum ne gândim cu toții, ci mai degrabă la bogăția spirituală, la darurile Sfântului Duh. De aceea adesea majoritatea veșmintelor preoțești includ astfel de tonuri, mici detalii aurii, la tiv sau la conturul unor imagini.

Portocaliul este de asemenea o opțiune însă cu popularitate restrânsă, fiind ales mai cu seamă pentru perioada de post a Sfinților Apostoli. De asemenea, violetul sau purpuriul este ales pentru sâmbetele și duminicile din Postul Mare.

Nu în cele din urmă merită amintit că negrul este non culoarea ce se poate adopta de asemenea pentru întregul set de veșminte preoțești pentru momentele de slujire în biserică. Însă acestea se poartă limitat, fiind corelate cu perioada de post și cu Vinerea Mare. De altfel numai în perioada de post premergător Paștelui se poartă astfel de veșminte.

 

Deși veșmintele sunt colorate, asta nu înseamnă că sunt ostentative şi că se dorește a ieși în evidență. Nu este vorba de expresia bogăției, de fală și de stil opulent. Se consideră că acestea sunt de fapt o jertfă adusă divinității și trebuie să întruchipeze aspecte corelate cu anumite episoade liturgice.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.