Ce nu stiai daca NU ITI PLATESTI FACTURA la curent

Consumatorii români de energie electrică şi gaze beneficiază de unele dintre cele mai relaxate proceduri de deconectare în cazul în care nu îşi plătesc la timp facturile, potrivit unei cercetări recente a ACER, asociaţia agenţiilor de reglementare din Europa.

Datele ACER referitoare la perioada minimă în care furnizorul de energie electrică poate cere deconectarea clienţilor în caz de neplată arată o situaţie destul de favorabilă pentru consumatorii casnici de electricitate din România.

Dacă, în medie, la nivelul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, perioada minimă de deconectare în caz de neplată este de 28 de zile lucrătoare, în România aceasta ajunge la 50 de zile. De asemenea, pentru neplata facturilor de gaze naturale, perioada mnimă de deconectare este de 24 de zile-media europeană, şi de 45 de zile lucrătoare, în România. Facem precizarea că datele sunt valabile pentru anul 2016.

Cum stă România în clasamentul european

Bine, dacă judecăm din punct de vedere al protecţiei consumatorilor. În cazul energiei electrice, doar în trei ţări din Europa procedura de deconectare de la reţea a fost mai lungă decât cele 50 de zile lucrătoare din România: Ungaria, Spania şi, de departe, Grecia, unde abia după aproape 80 de zile consumatorul care nu a plătit este în final deconectat de la reţea.

La gaze, situaţia este şi mai avantajoasă pentru consumatori. Analizând datele ACER, rezultă că doar în Ungaria deconectarea în caz de neplată este mai îndelungată decât în România.

Totuşi, ACER subliniază că datele referitoare la durata reală a deconectării nu sunt colectate în multe state membre ale Uniunii Europene, dar Asociaţia mai spune că, acolo unde sunt disponibile, cifrele arată că durata reală a procedurii de deconectare este cu câteva zile mai lungă decât cea minimă stabilită prin legi.

Puteţi vedea mai jos graficul cu perioada de deconectare de la reţea în ţările din Europa

Ce spune legea, în România

Pentru a vedea exact care sunt obligaţiile legale ale consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale din România, am selectat capitolele din condiţiile generale de furnizare, legate de perioada în care se pot plăti restanţele şi la perioadele de deconectare/reziliere a contractelor, valabile pentru consumatorii casnici alimentaţi încă în regim reglementat, adică marea majoritate.

Energie electrică

În cazul în care clientul achită în termen de 30 de zile de la data scadenței factura emisă de FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă –n.red.) , acesta nu datorează dobânzi penalizatoare.

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.