Ce se întâmplă cu mintea femeilor după vârsta de 50 de ani

Declinul agerimii mentale şi capacităţii cognitive sunt comune la o vârstă înaintată, însă până de curând nu s-a stabilit un prag clar pentru debutul acestor fenomene.

Un studiu recent sugerează că la femei, procesul începe mai devreme decât ai fi crezut. Cercetări anterioare arătau că declinul cognitiv nu apare înainte de atingerea pragului de 60 de ani, însă potrivit studiului realizat la UCLA, semnele îmbătrânirii creierului devin din ce în ce mai evidente la femei începând cu vârsta de 50 de ani.

Studiul longitudinal publicat în jurnalul PLOS One, a urmărit un grup de femei pe parcursul a 10 ani, în preajma menopauzei şi a scos la iveală că abilitatea de procesare mentală a scăzut, în medie, cu 5% pe parcursul unui deceniu.

Funcţia cognitivă a fost măsurata în baza a două arii principale: viteza de procesare – indicator a rapidităţii de percepţie şi reacţie – şi memoria verbală, care arată capacitatea de a asimila informaţia. Conform studiului, viteza de procesare a înregistrat o scădere de 1% la fiecare doi ani, iar memoria verbală a scăzut, în medie, cu 1% la fiecare cinci ani.

„Declinul este mai lent la unele femei decât la altele. Următorul pas este să ne dăm seama dacă există factori maleabili care influenţează rata declinului. Dacă ar fi să ghicesc, aş spune că factorii de risc cardiovascular – tensiune, glicemie, colesterol, inflamaţie, etc. – au legături puternice, posibil chiar cauzale, cu rata declinului mental”, arată Dr. Arun Karlamangla, a profesor de medicină de la UCLA şi autorul studiului.

Sursa: feminis.ro

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.