Cea mai veche biserică din România are o mie de ani și ascunde un secret important. De ce este vizitată de oameni din întreaga lume

Cea mai veche biserică din România este în picioare de aproape o mie de ani. Micuța construcție din inima țării ascunde un secret important. Un fenomen astronomic ce are loc aici, de două ori pe an, este dovada măiestriei meșterilor din secolul al XI-lea și atrage vizitatori din toate colțurile lumii. De la comori îngropate până la descoperirea scoasă la suprafață de localnici, Biserica Rotondă din Geoagiu este învăluită în mister.

Profită acum : Ofertă de nerefuzat

Ofertă de nerefuzat . Cum facem un concediu reușit cu bani puțini!

Oferta de nerefuzat  la President Hotel & Resort**** din Băile Felix

ATP Motors. Campanii de nerefuzat. Noi  îți găsim soluția!

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

START OFERTE:Destinatii pentru toate gusturile si bugetele in toate colturile lumii

Profită acum: Vara în luna martie

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Cine a construit cea mai veche biserică din România

Pasionații de istorie și arheologie au toate motivele să adauge pe lista destinațiilor și județul Hunedoara. Aici vom descoperi una dintre bijuteriile ascunse ale țării, ceea ce este considerată a fi cea mai veche biserică din România.

Inițial, s-a crezut că lăcașul de cult ar data din secolul al XIV-lea, însă cercetările arheologice au găsit dovezi potrivit cărora ar fi fost ridicată în secolul XI. Biserica Rotondă din Geoagiu este cea mai veche biserică medievală care încă stă în picioare şi îsi păstrează forma originală.

Biserica este învăluită în mister. Unii localnici spun că ar fi fost ridicată de templieri, alte teorii susțin că ar fi fost ridicată la finele secolului al XI-lea de familia nobiliară Ákos, care stăpânea zona Geoagiu la acea vreme.

Una dintre legendele legate de ea spune că undeva în apropierea bisericii ar fi o comoară îngropată, cheia descoperirii acesteia fiind razele de soare care intră pe geamurile bisericii. De fapt, jocul luminii nu este o exagerare, ajutând chiar la dezgroparea unui secret al lăcașului.

Fenomenul ce atrage oameni din întreaga lume. Se întâmplă de două ori pe an

Aici, de două ori pe an, se petrece un fenomen astronomic spectaculos ce arată cât de precise erau calculele după care s-au ghidat constructorii medievali acum aproape un mileniu.

„Soarele răsare de la est, iar când ajunge în poziţia de apus, un fascicul de lumină solară intră pe geamul de mici dimensiuni din partea vestică şi iese pe cel din est.

Undeva în zona altarului, pe latura sudică, avea să scoată la suprafaţă 27 de morminte de prunci nou-născuţi, care nu apucaseră să primească taina botezului”, a explicat Claudiu Şimonati, ghid turistic, în exclusivitate potrivit Antena 3.

Pentru construcția ei s-a folosit cărămidă romană refolosită, obținută din demolarea construcției existente anterior pe această fundație, și foarte puțină piatră de râu.

Turiștii care ajung în zonă pentru a vizita cetățila dacice, Castelul Corvinilor și Sarmizegetusa nu ar trebui să plece fără să vadă și Biserica Rotondă din Geoagiu.

Localnicii sunt convinși că mica biserică ascunde și acum taine și mistere ce vor fi scoase, la un moment dat, la lumină.

SURSA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.