Cercetatorii au stabilit: Locuitorii din aceasta zona sunt cei mai REZISTENTI la coronavirus! Boala NU are nicio sansa cu ei

Cercetatorii au stabilit: Locuitorii din aceasta zona sunt cei mai REZISTENTI la coronavirus! Boala NU are nicio sansa cu ei

Oferta de nerefuzat: Hotel Barátság Hajdúszoboszló

 ATP Motors ofera clientilor o gama variata de produse si servicii de calitate

În ciuda faptului că America Latină este puternic afectată de răspândirea noului coronavirus, în această zonă există un grup de oameni care par să fi dezvoltat o imunitate sporită în fața acestei boli. Cum probabil ați aflat deja, vorbim despre populația Anzilor, cel mai lung lanț montan din lume, care se întinde pe 7.000 de kilometri, din Venezuela și Columbia până în partea de sud a Patagoniei.

Cu o înălțime de 6.960 de metri, Aconcagua din Argentina este cel mai înalt munte din ambele Americi, din emisfera sudică și emisfera vestică, precum și cel mai înalt munte din afara Asiei. În Peru, țara cu al doilea cel mai mare număr de infecții cu noul coronavirus după Brazilia, doar 10% din cazurile raportate au fost depistate în zone aflate la o altitudine mai mare de 3.000 de metri.

Este și cazul fostei capitale incașe Cuzco, unde oamenii par să fie mult mai rezistenți la COVID-19 față de restul populației din zonă. Sau chiar din întreaga lume, susțin cercetătorii, care încearcă în această perioadă să dezlege marele mister.

De ce locuitorii din Anzi sunt mai rezistenți la coronavirus. Explicațiile specialiștilor

Am înregistrat cazuri în orașe precum Cuzco, Haraz, Halamarca, Cerro de Pasco, Abancay, Huancavelica și într-adevăr sunt mai puține. În acele orașe aflate la o altitudine ridicată există un număr minimal de cazuri și o mortalitate apropiată de zero. Acest lucru ne-a atras atenția”, a declarat pentru AFP Augusto Tarazona, directorul comisiei de sănătate publică a Colegiului medicilor din Peru.

Aceeași situație este întâlnită și în Bolivia, statul vecin, unde infecțiile au fost concentrate în zonele joase din estul, precum regiunea tropicală Santa Cruz și în cele din Amazon, situate la granița cu Brazilia, al cărei președinte se încăpățânează chiar și acum să conteste existența virusului și măsurile de distanțare.

Totul pare să plece de la razele ultraviolete. Și lipsa oxigenului contribuie la imunitate

Rata infecțiilor este substanțial mai scăzută în regiunile situate la altitudini înalte, precum la Paz, comparativ cu ce am înregistrat în zonele joase ca Santa Cruz”, a explicat și Virgilio Prieto, șeful departamentului de epidemiologie din cadrul Ministerului sănătății bolivian.

Declarațiile reprezentanților responsabili de sănătatea publică sunt întărite de cifrele oficiale din ultima perioadă. Departamentul Loreto, situat într-o regiune de junglă din Peru, s-au înregistrat până acum 8.000 de infecții și 321 de decese, în timp ce în regiunea montană Cuzco, care are o populație cu aproape 50% mai mare, doar 1.500 de cazuri de îmbolnăvire și 13 decese. Rata fatalităților în Loreto este, așadar, de 4%, comparativ cu 0,87% în Cuzco.

În Bolivia, Santa Cruz a raportat aproape 13.000 de infectări, în timp ce în La Paz, care are aproape același număr de locuitori, sunt mai puțin de 1.400. Chiar dacă pentru moment nu există nicio explicație clară pentru imunitatea aparent mai ridicată a locuitorilor Anzilor în fața coronavirusului, experții susțin la unison susțin că secretul stă în sistemul respirator al celor care locuiesc la altitudini înalte mai sărace în oxigen.

Teorii au fost formulate despre aceste aspecte și studiile aprofundate de abia încep”, a declarat Tarazona. Cu alte cuvinte, persoanele care sunt deprivate de oxigen ar putea avea un număr mai scăzut de enzime de conversie a angiotensinei (ACE), care sunt folosite de virus pentru a pătrunde în celule.

Oamenii care trăiesc la altitudinile ridicate din Anzi ar putea avea receptori ACE diferiți datorită nivelului de oxigen permanent scăzut, afirmă Tarazona. „Acest lucru înseamnă că au un sistem respirator adaptat la mai puțin oxigen și într-un fel asta influențează fiziopatologia virusului înăuntrul corpului uman”, a mai spus cercetătorul.

O altă teorie pornește de la studiile care sugerează că razele ultraviolete ar putea acționa ca sterilizator natural, virusul fiind distrus mai repede dacă este expus la razele solare. „Nivelul de radiație ultravioletă este cert mai ridicat la altitudini înalte și asta înseamnă că virusul supraviețuiește mai puțin sau există cantități mai mici ale sale în zonele expuse”, afirmă Carlos Iberico, un medic pneumolog de la spitalul Sabogal din Lima.

De cealaltă parte, Prieto, epidemiologul din cadrul Ministerul Sănătății bolivian, este sceptic în privința acestor teorii și se teme că prezumțiile privind beneficiile razelor ultraviolete vor contribui la răspândirea virusului. „A creat un sentiment fals de siguranță în rândul populației”, avertizează specialistul.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.