Charlie Hebdo: Presa franceză, în doliu

presa„Barbarie”, „Război împotriva libertății”, „Șantaj dezgustător”, titrează joi pe prima pagină principalele publicații din Franța și din Europa după atentatul sângeros comis miercuri la sediul săptămânalului francez Charlie Hebdo.

‘Toți suntem Charlie’, scrie pe fond negru cotidianul Liberation (stânga), pancarte cu acest mesaj fiind purtate de numeroși manifestanți în timpul adunărilor de miercuri seara din mai multe orașe din Franța, în semn de omagiu pentru cele 12 victime ale atacului.

‘Libertatea asasinată’, scrie și cotidianul conservator Le Figaro, care publică fotografii cu șase dintre victime: caricaturiștii Cabu, Charb, Honoré, Tignous, Wolinski și cronicarul Bernard Maris. Într-un editorial intitulat ‘Războiul’, directorul ziarului anunță ‘un adevărat război dus nu de asasinii din umbră, ci de ucigașii metodici și organizați, care ucid cu sânge rece’.

Cotidianul Les Echos lansează un apel pentru a se acționa ‘în fața barbariei’ și publică ultima caricatură a lui Charb.

‘Barbarie’, titrează pe fond negru și ziarul distribuit gratuit 20 Minutes.

În Belgia, ziarele economice L’Echo și De Tijd titrează, de asemenea, pe prima pagină și tot pe fond negru ‘Eu sunt Charlie’, în timp ce editorialistul de la La Libre Belgique, Francis Van de Woestyne, scrie că atacul de la Charlie Hebdo ‘este, prin impactul și violența sa, la fel de grav ca cel comis la New York, la 11 septembrie 2001’.

‘Războiul împotriva libertății’, scriu ziarele britanice Daily Mail și Daily Telegraph pe prima pagină, publicând o fotografie din timpul atentatului în care apar doi agresori îndreptând armele lor împotriva unui polițist culcat la pământ. ‘Atac împotriva libertății’, titrează și The Time, în timp ce The Guardian scrie despre un ‘Asalt împotriva democrației’.

În Germania, cotidianul conservator german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) scrie că ‘atacul împotriva ziariștilor de la Charlie Hebdo vizează inima democrației — libertatea presei’, ziarul apreciind că, în lupta împotriva terorismului, ‘nu trebuie să se cedeze’. ‘Nu trebuie să ne lăsăm reduși la tăcere după masacrul comis la Charlie Hebdo’, consideră la rândul său Tagespiegel.

Săptămânalul portughez Expresso scrie că ‘Europa nu se teme’, subliniind că mii de europeni au coborât în stradă ‘pentru libertatea de expresie, împotriva barbariei terorismului’.

În Spania, într-un editorial publicat pe site-ul postului de radio Cadena Ser, autorul consideră că ‘desenele (publicate de Charlie Hebdo) nu sunt vinovate cu nimic, și nici glumele, și nici ultima carte (a scriitorului francez Michel) Houellebecq care prezice o Franță islamizată în 2022’. ‘Soluția nu este de a mutila libertățile, ci de a combate fanatismul, ura irațională, obscurantismul și ignoranța’, se mai arată în editorial.

Organizația pentru apărarea libertății presei, cu sediul în Franța, Reporteri fără Frontiere, a difuzat miercuri un comunicat, citat de AFP, în care face un ‘apel internațional către toți directorii media pentru ca ei să publice începând de joi caricaturi ale săptămânalului îndoliat’. ‘Libertatea de informație nu va dispărea în fața barbariei și nu va ceda șantajului în fața celor care atacă democrația și valorile noastre republicane’, subliniază organizația în comunicatul său.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.