China propune coduri QR pentru cetăţeni

China vine cu propunerea de a utiliza coduri QR pentru călători. Aceasta ar fi o condişie pentru a relansa turismul internațional. Acestea au ca scop, în opinia iniţiatorilor, urmărirea stării de sănătăte. O parte din experţii internaţionali se arată sceptici faţă de o astfel de măsură. Motivaţia este aceea că metoda poate fi folosită în scopuri politice.

“Trebuie să armonizăm în continuare politicile și standardele și să stabilim piste rapide pentru a facilita fluxul de oameni”, a spus preşedintele chinez, Xi Jinping. Acesta se arată interesat de relansarea economiei globale.

Măsura propusă de preşedintele chinez nu este ceva nou. În China, codurile QR sunt folosite pe oameni încă din luna februarie ca măsură de prevenţie în răspândirea coronavirusului.

“Un astfel de pas ar putea deveni cu ușurință un cal troian pentru o monitorizare politică mai largă”, a spus directorul executiv al Human Rights Watch, Kenneth Roth.

Sistemului are trei tipuri de afişare reprezentate prin coduri de culoare. Un cod verde înseamnă permisiune liberă de călătorie. Codul portocaliu sau roșu indică faptul că persoana trebuie să fie plasată în carantină timp de până la două săptămâni.

Orașul Hangzhou a declarat că intenționează să realizeze o versiune permanentă a aplicației bazată pe cod QR, care să fie utilizată pentru a atribui cetățenilor un scor personal pe baza istoricului medical, a controalelor de sănătate și a obiceiurilor de viață. Aceste coduri QR au fost utilizate și în Singapore și Australia pentru urmărirea contactelor. Pe baza lor, rezidenții pot intra și ieși din locurile pe care le vizitează, inclusiv mall-uri, restaurante și locurile lor de muncă.

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.