Claudiu Pintican: ,,Te poti implica in viata societatii fara sa ai legatura cu fenomenul politic’’

Pe Claudiu Pintican, director al Teatrului Municipal Baia Mare, l-am intalnit intr-o zi cand era foarte ocupat. Cu toate acestea si-a facut timp, pentru un interviu. M-a surprins inainte de toate, doua lucruri la directorul Teatrului. Primul, sufera alaturi de colegii sai, cand o nenorocire s-a abatut asupra lor, ii pasa de problemele lor, nu este indiferent, nu este un director de Teatru, inabordabil si, al doilea lucru are un birou minuscul. Un birou atat de mic, incat te intrebi este chiar al Directorului? Da, este chiar al Directorului. Cu alte cuvinte, este un om de bun simt, care poate sa-si desfasoare activitatea si in perimetrul acela foarte mic.Te studiaza temeinic, inainte sa-ti vorbeasca, vrea sa stie mai multe despre interlocutor, chiar daca interlocutorul este jurnalist, incearca sa-ti arate  partile bune din Teatru. Iti vorbeste cu atata caldura sufleteasca despre marii actori, despre mari artisti si incearca pe cat e posibil sa vorbeasca despre frumusetea care exista in teatru, pe care spectatorii, trebuie sa o descopere, daca inca n-au descoperit-o.

Domnule Pintican, de ce avem nevoie de teatru?

Teatrul este din Antichitate pana in zilele noastre, a fost, este si va fi, parte integranta din viata societatii. Teatrul include toate  celelalte arte si omul are nevoie sa asiste la reprezentatii  teatrale,  ca sa poate sa empatizeze sa  intre in contact cu alte lumi, cu alte identitati, cu alte situatii, este o nevoie stringenta a omului pe care poate ca uneori,  nu o constiientizeaza. Insa ea exista, nevoia de cultura, nevoia de teatru.

Domnule Pintican, care este starea teatrului baimarean din punct de vedere financiar?

Din 2012, cele doua institutii teatrale, existente in oras, au fuzionat. Teatrul de Papusi si Teatrul Municipal.Teatrul de Papusi  a devenit sectia  Teatrului Municipal si ulterior, am reinfiintat si Sectia de Revista ca institutie de sine statatoare.Institutia teatrala  baimareana, este o institutie complexa, cum putine institutii de teatru din Romania sunt, din acest punct de vedere. Este o institutie tricefala, are aceste trei sectii: revista, drama, papusi.O identitate speciala. Beneficiem de un corp de balet si de-o orchestra, care functioneaza in regim de colaborare si pe langa actorii de la drama avem si actorii de la Papusi, putem sa facem spectacole in care sa intre si muzica si dans si actorie.

Din punct de vedere, al numarului de spectatori, am avut in 2013, 30000 de spectatori si acum ne apropiem de 35000 in 2014, avem o curba ascendenta,

Din punct de vedere al veniturilor proprii, deasemenea suntem pe-o curba ascendenta.Numarul de spectacole este mult mai mare.Avem o viata culturala destul de bogata din punct de vedere teatral.

Usor, usor, ne indreptam catre o treime din oras, care calca si vin la teatru.

 Ce spectacole ne pregatiti in stagiunea actuala?

As spune site-ul teatrului teatrulbm.ro, unde exista toate titlurile care se joaca.

In principiu, nu dorim sa renuntam la spectacolele pe care le-am scos stagiunea anterioara.Stagiunea aceasta, am deschis-o cu un spectacol intitulat:,,Zbor deasupra unui cuib de cuci,’’realizat de profesorul universitar Marius Oltean. Spectacol care s-a bucurat de un succes imens.Un spectacol care are o rezonanta puternica.Oameni carevin sa-l vada vor sa-l vada si a doua si-a treia oara.

La Papusi, am deschis cu spectacolul ,,Muzicantii din Bremen’’Saptamana viitoare vom avea un spectacol de improvizatie.Un spectacol unic..,,Maitreyi’’, va fi un alt spectacol care se va juca pe scena Teatrului Municipal.

Se joaca piese de teatru cu ,, casa inchisa’’?

Se joaca. In general spectacolele proaspat iesite pe afis, beneficiaza de un flux mai mare de spectatori.E si normal. Spectacolul de improvizatie, este un spectacol foarte cautat. ,,Maitreyi’’  atrage publicul.si ,,Zbor deasupra unui cuib de cuci’’,atrage ca un magnet publicul.

 Mari actori vin in Baia Mare insa pretul biletelor este destul de ridicat

Este o problema care este straina Teatrului Municipal. Marii artisti, marii actori, au impresari proprii, care se ocupa de impresarierea lor..Faptul ca s-a impus un anumit pret si s-au vandut bilete putine, este problema lor. Chiar si anumite spectacole care se desfasoara la Teatrul Municipal, s-ar putea ca noi sa n-avem legatura, Respectivul impresar doar inchiriaza sala sa aduca nume mari de artisti, de mari actori. Rate-urile unor spectacole,care sunt aduse si jucate nu ne apartin noua.

Sunt sanse sa-l vedem in Baia Mare pe Ion Caramitru, pe maestrul Beligan?

Maestrul Caramitru, a fost prezent pe scena Teatrului Municipal, in 2012, cand era anul Caragiale. Am aniversat anul Caragiale, la Teatrul Municipal, intr-o saptamana in decembrie 2012.

In deschiderea Saptamanii Caragiale, l-am avut ca invitat pe scena Teatrului, pe directorul Teatrului National ,,Ion Luca Caragiale’’, pe maestrul Ion Caramitru. In 2012, au fost: Stela Popescu, Alexandru Arsinel, Nae Lazarescu, Vasile Murariu si altii.

Actorul trebuie sa se implice in viata cetatii, in agora, sau sa stea departe de fenomenul politic?

Te poti implica in viata societatii, fara sa ai legatura cu fenomenul politic.Pur si simplu. Scopul unui artist este sa faca lucruri frumoase si  sa aduca cat mai multe lucruri frumoase in jurul acelui lucru. Fiind inconjurati de oameni frumosi, traim frumos.

Ce sfat i-ati da publicului maramuresean, iubitor de teatru, dar care n-a ajuns la teatru?

Daca iubesc teatrul inseamna ca  au ajuns la teatru, daca nu iubesc teatrul inseamna  n-au ajuns la teatru. Celor care n-au ajuns la teatru le doresc sa ajunga la teatru, ca sa poata iubi, daca iubesc sa vina la teatru ca sa-si confirme iubirea

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.