„Coconii din Călineşti” duc tradiția mai departe, pregătiți de Rodica Nemeș

calinesti2Despre maramureşeanii vechi s-au scris multe rânduri în mass-media. Despre cei moderni la fel. Despre continuatorii vechilor tradiţii, mai puţin. Unul dintre acestia este  Rodica Nemeș care  le spune mereu tinerilor să-şi păstreze tradiţia şi să nu uite de unde au plecat, să-şi reprezinte portul cu demnitate şi să stea mereu cu fruntea sus.

Cu toate acestea , cu multe sacrificii şi multă răbdare „Coconii din Călineşti” reprezintă cu mândrie Maramureşul istoric.

Rodica Nemeş este o iubitoare de folclor dintotdeauna, iar acum transmite folclorul mai departe chiar dacă este nevoită să dea sinonime tinerei generaţii.

„Încă de pe vremea comunismului când învăţătoarea Tudoran Pălăguţa făcea muncă culturală în Călineşti, asta mi-a fost deviza, să transmit mai departe tradiţia maramureşeană.”

 În comuna Călineşti primul ansamblu folcloric a apărut pe vremea comunismului, iar din 1993 Rodica Nemeş este cea care instruieşte fiecare generaţie de copii să pună în scenă obiceiuri precum semănatul, nunta, şezătoarea sau strigatul din coastă.

După mulţi ani în care şi-a dedicat timpul transmiţând valorile noastre mai departe moştenite din generaţie în generaţie, Rodica Nemeş ne mărturiseşte că trebuie să dea sinonime copiilor pentru cuvintele care odinioară erau uzuale.

 calinesti1„ Acum nu mai rostesc bine cuvintele, trebuie să le dau sinonime şi să le explic şi apoi începem să facem repetiţii.”

Fiecare generaţie care trece prin acest ansamblu este specială în felul ei şi duce câţiva ani tradiţia mai departe, iar apoi doamna Rodica o ia de la început şi pune bazele aceluiaşi ansamblu dar cu alţi jucători.

În urmă cu câţiva ani era o plăcere să cânţi şi să joci şi te mândreai cu costumul popular, iar acum tinerii aşteaptă să fie recompensaţi după fiecare specatcol. Cu toate acestea , cu multe sacrificii şi multă răbdare „Coconii din Călineşti” reprezintă cu mândrie Maramureşul istoric.

Nu lipsesc niciodată de la Festivalul de datini şi obiceiuri, de la Tânjeaua din Hoteni, ne-au reprezentat şi în Mărişel, Asuaj şi sunt pregătiţi mereu să-i întâmpine pe cei care vor să petreacă la Casa Iurca de Călineşti.

 Rodica Nemeș le spune mereu tinerilor să-şi păstreze tradiţia şi să nu uite de unde au plecat, să-şi reprezinte portul cu demnitate şi să stea mereu cu fruntea sus.

c3„Chiar dacă acum devine o luptă, cu duhul blândeţii duc mai departe cât oi putea acest ansamblu.”

sursa:prinvizor.jurna.ro

 foto: Rodica Nemeș,Pop Silvia

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.