CODUL RUTIER se schimbă, de AZI! E jale pentru ŞOFERI

CODUL RUTIER se schimbă, de AZI! E jale pentru ŞOFERI

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier a fost modificat printr-un act normativ adoptat de Guvernul Cioloş, a intrat în vigoare de azi sămbătă, 21 ianuarie. Printre altele, noul act normativ va introduce noi prevederi referitoare la parcare şi la ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

HG nr. 965/2016, care a intrat în vigoare sâmbătă, introduce noi reguli referitoare în special la posibilitatea ridicării maşinilor parcate neregulamentar. Astfel, potrivit noului act normativ în regulamentul de aplicare a Codului Rutier, La capitolul VII secţiunea a 2-a, după articolul 203 se introduce un nou paragraf, paragraful 4 „Ridicarea vehiculelor”.

Aici se precizează că Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculului care staţionează neregulamentar pe partea carosabilă.

Iată situaţiile în care staţionarea voluntară este interzisă, şi care ar putea conduce la ridicarea maşinii:

-în toate cazurile in care este interzisă oprirea voluntară;

-în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a stationarii;

-pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;

-în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;

-în pante si in rampe;

-în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zonă de staţionare cu durata limitata” peste durata stabilita.

Ridicarea vehiculului se dispune, în scris, prin dispoziţie de ridicare, şi doar dacă în maşină nu se află nimeni. Ulterior, maşina va fi transportată şi depozitată, pe banii statutului, în locuri speciale, unde va fi şi păzită. Proprietarul îşi va putea recupera maşina oricând, 24 de ore din 24, după ce plăteşte toate costurile legate de ridicare şi depozitare.

În plus, în noua lege se fac clarificări şi în legătură cu parcatul pe trotuar. Parcarea pe trotuar se va putea face „doar în anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliţiei rutiere (…), marcate şi semnalizate corespunzător”.

Iată şi ce condiţii trebuie să îndeplinească zonele amenajate pentru parcarea pe trotuar:

– se respectă culoarul destinat circulaţiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lăţime;

– accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;

-poziţionarea vehiculelor în parcare nu stânjeneşte circulaţia pe prima bandă sau pe pistele amenajate.”

sursa:economica.net

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.