Complexul Hotelier „Minerul”, Hotel „Maramureș” și Centrala Minelor vor fi expropriate de către Primărie

Complexul Hotelier „Minerul”, Hotel „Maramureș” și Centrala Minelor vor fi expropriate de către Primărie

Au fost demarate procedurile pentru declararea de utilități publice în vederea exproprierii sau pentru depunerea unei oferte pentru achiziție a unor spații și imobile reprezentative ale Municipiului Baia Mare. Este vorba despre Complexul Hotel Restaurant „Minerul”, despre sediul administrativ al Remin și despre Complexul Hotelier „Maramureș”. Aceste decizii au fost luate prin hotărâri ale Consiliului Local Baia Mare în urma unor inițiative al primarului Cătălin Cherecheș.

Procedura prevede, în fapt, solicitarea către Consiliul Județean Maramureș a declarării utilității publice în vederea exproprierii imobilului Complexul Hotel Restaurant „Minerul”. Solicitarea va avea la bază un dosar care va cuprinde toate documentele prevăzute prin Anexa 1 la Hotărârea de Guvern nr. 583/1994. Dosarul va fi evaluat de către o comisie instituită la nivelul Consiliului Județean Maramureș, urmând ca în baza unui referat întocmit de această comisie să fie declarată utilitatea publică. Valoarea despăgubirilor în cadrul procedurii de expropriere va fi stabilită de către instanța de judecată (potrivit Legii 33/1994). În acest caz este vorba despre spațiile din Piața Libertății nr.7 și Piața Păcii nr.7 care cuprind hotelul, restaurantul, magazinul alimentar, magazinul de chimicale (actualmente neutilizat), și un alt magazin (actualmente bar). „Prin hotărârile pe care noi le-am adoptat la nivelul Consiliului Local se fac pași importanți în redobândirea unor obiective reprezentaive pentru Baia Mare. Atât în cazul Complexului Minerul, dar și în cazul Remin și Hotel Maramureș, proprietarii au neglijat aceste clădiri ale comunității noastre, lucru de neacceptat pentru băimăreni. Mai mult decât atât, aceștia au folosit aceste imobile doar ca monedă de schimb în relația cu autoritatea locală ” a declarat Radu Ardelean, consilier local.

În cazul sediului administrativ Remin și a Complexului Hotelier Maramureș, consilierii locali au adoptat hotărârea prin care s-a depus o ofertă pentru achiziția acestor imobile la prețuri stabilite prin rapoarte de evaluare. Oferta va fi supusă aprobării Adunării Creditorilor CNMPN Remin SA.

Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare. „Pentru comunitatea noastră îmi doresc să facem o reparație morală și să întregim averea municipiului cu cea mai importantă clădire din punct de vedere arhitectural, cea în care a fost cinematograful și restaurantul Minerul din centrul istoric. De aproape 5 ani negociem cu proprietarii hotelului cumpărarea, dar fiind solicitarea lor financiară exagerată, nici eu, nici consilierii locali, nu am considerat oportun să o acceptăm. Propunerea mea pentru băimăreni și pentru Consiliul Local este să realizăm în centrul istoric al municipiului Baia Mare, în cea mai importantă clădire a orașului nostru, un centru cultural, administrativ, social și economic de care să fim mândri și să aibă efecte majore în readucerea cu adevărat la viață a centrului vechi. Din acest motiv am propus Consiliului Local declararea utilității publice și demararea procedurilor de expropriere, dorind să plătim valoarea corectă cene va fi indicată de către instanță.
Referitor la clădirea Centralei Minelor și a Hotelului Maramureș, din vecinătatea Primăriei municipiului Baia Mare, propunerea mea după ani în care am încercat toate manierele de preluare a acestor imobile de la Compania Remin, tratați fiind cu ignoranță chiar dacă avem de recuperat de la această companie o sumă importantă pe care ne-o datorează, am propus același demers de expropriere. Dorința mea și a Consiliului Local este să realizăm, cumulând toate funcțiunile municipiului, Centrul Administrativ Municipal. Dorința noastră este ca băimărenii să regăsească într-un singur loc toate serviciile administrative ale autorității locale, eliminănd drumurile pe care le fac cetățenii dintr-o parte în alta a orașului, lucru care nu ne onorează ”care le fac cetățenii dintr-o parte în alta a orașului, lucru care nu ne onorează. ”

Proceduri pentru declararea de utilități publice în vederea exproprierii urmează a fi demarate și în cazul Restaurantului Chios din apropierea Câmpului Tineretului din Baia Mare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.