Complexul Turistic Borşa este un loc ideal de petrecere a vacanţelor atât vara cât şi iarna

Complexul Turistic Borsa este o statiune sezonieră, de interes local. Fiind situată la o altitudine de 850 m, stațiunea are un climat subalpin. Se găseste în nordul extrem al României, în partea de est a Depresiunii Maramureșului, închisă de Munții Rodnei și Munții Maramureșului (Carpații Orientali), pe Valea Vișeului, în apropiere de Pasul Prislop (altitudine 1.414 m), care leagă Transilvania de Bucovina.

Clima este specifică zonelor montane, rece și umedă, cu veri răcoroase și ierni reci. Temperatura medie anuală este de 7 °C. Precipitațiile sunt abundente, în jur de 900-1000 mm anual. Aerul este pur, intens ozonat.
Statiunea Complexul Turistic Borşa este un loc ideal de petrecere a vacanţelor atât vara (se pot practica drumeţiile existând în acest sens poteci marcate), cât şi iarna, stratul de zăpadă menţinându-se până târziu în primăvară, fiind astfel o zonă unde se pot practica sporturile de iarnă.

Factorii naturali de cură sunt apele minerale carbogazoase, feruginoase, bicarbonatate, calcice, magneziene, atermale, care se folosesc atât în cura internă, pentru afecțiuni ale tubului digestiv, rinichilor și căilor urinare, cât și în instalațiile de băi, pentru afecțiuni ale aparatului locomotor și ginecologice. Dată fiind clima propice, stațiunea este recomandată și pentru tratamentul nevrozelor astenice și al tulburărilor respiratorii.
În Complexul Turistic au aparut un număr însemnat de locuri de cazare, în mod deosebit private, hoteluri, cabane, case particulare, pensiuni agroturistice, restaurante şi centre de informare turistică.

Pentru cei interesați de ski, acesta poate fi practicat pe două pârtii pentru avansați (Telescaun și teleschi în zona Stiol – Instalaţiile de transport pe cablu incluzand linii de teleferic şi teleschii, care leagă staţiunea de Vârful Runcul Ştiolului (1.611 m ), Prima – cu o lungime de 2000 m, lățime 30 m, altitudine maximă 1375 m, minimă 880 m (coboară până în spatele hotelului Brădet), diferență de nivel 495 m, suprafața 6 ha, debit max/optim: 360/270 pers/h. si a doua – cu o lungime de 700 m, lățime 30 m, altitudine maximă 1545 m, minimă 1365 m (în zona Știol), cu o diferență de nivel de 180 m, suprafață de 2,1 ha debit max/optim: 360/270 pers/h. Borşa este o destinaţie foarte solicitată de amatorii sporturilor de iarnă.

Tot aici există încă din perioada interbelică şi cea mai lungă trambulină naturală din Europa ( 90 m), pe care se pot efectua sărituri cu schiurile, unde până în anul 2000 se organizau concursuri internaționale .

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.