Condamnări în dosarul Rompetrol : Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu – doi ani și patru luni de închisoare, Pantiș-doi ani și opt luni

Senatorul PNL Sorin Roșca Stănescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la doi ani și patru luni închisoare în dosarul Rompetrol, iar fostul ministru al Comunicațiilor Sorin Pantiș a primit doi ani și opt luni cu executare.

Sorin Roșca Stănescu a primit un an de închisoare pentru utilizarea de informații privilegiate și doi ani pentru constituire a unui grup infracțional organizat. La pedeapsa rezultată s-a adăugat un spor de 4 luni, astfel încât el va executa doi ani și patru luni închisoare.

Sorin Pantiș a fost condamnat la câte doi ani închisoare pentru complicitate la manipularea pieței de capital și constituire a unui grup infracțional organizat, la care s-a adăugat un spor de 8 luni, pedeapsa finală fiind de doi ani și opt luni.

Celelalte condamnări din dosar: Alexandru Bucșă (fost vicepreședinte The Rompetrol Group Olanda) — 6 ani cu executare; Petrică Grama (fost director în Ministerul Finanțelor) — 2 ani și patru luni cu executare; Florin Iulian Aldea (agent de servicii de investiții financiare) — 5 ani cu executare; Claudiu Simulescu (agent de servicii de investiții financiare) — 4 ani cu executare; Cerasela Rus — 3 ani cu suspendare, Victor Eros — 2 ani cu suspendare; Paul Miclăuș (fost vicepreședinte CNVM) — 2 ani cu suspendare, Gabriela Victoria Anghelache (fost președinte CNVM) — 3 ani cu suspendare, Irina Popovici — 3 ani cu suspendare, Elena Albu (fostă șefă a Corpului de Control al CNVM) — achitată.

Instanța a dispus încetarea procesului penal în cazul lui Dinu Patriciu, ca urmare a decesului acestuia. De asemenea, judecătorii au lăsat nesoluționată latura civilă.

Tot pe latură civilă, instanța i-a obligat pe Alexandru Bucșă, Petrică Grama și SC Rompetrol SA să plătească în solidar suma de 58 milioane USD către Ministerul Finanțelor Publice, fiind dispuse măsuri asigurătorii pentru recuperarea acestei sume. Instanța a respins cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9 milioane euro de la Florin Aldea.

Decizia este definitivă.

Inițial, toți inculpații din acest dosar au fost achitați în anul 2012 de Tribunalul București, însă Curtea de Apel a admis marți apelul declarat de DIICOT.

La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârșirea a șapte infracțiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârșirea de infracțiuni, manipularea pieței prin tranzacții sau ordine de tranzacționare, dezvăluire de informații privilegiate, spălare de bani și inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat.

Procurorii susțin că, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu și-a însușit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 — noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA și cuvenită bugetului de stat și pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internațional Ltd și The Rompetrol Group BVB Olanda.

În rechizitoriul Parchetului, se arată că Dinu Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 de milioane USD, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanțe, împrumut și novație între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenția de a ascunde și disimula originea ilicită a acestora.

Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucșă, Petrică Grama și John Hamilton Works în vederea săvârșirii infracțiunilor de delapidare și spălare de bani.

Dinu Patriciu, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat și coordonat operațiunile de tranzacționare a acțiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparținând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influențării și menținerii unui nivel artificial al prețului de deschidere și tranzacționare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.