Conferința de încheiere a proiectului “Standarde pentru Baia Mare – Incluziune și Integrare fără discriminare”

Municipiul Baia Mare în parteneriat cu Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, Școala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” Baia Mare și Penitenciarul Baia Mare a organizat Conferința de încheiere a proiectului “Standarde pentru Baia Mare – Incluziune și Integrare fără discriminare”, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020. Evenimentul s-a desfășurat în format online, în data de 24 martie, 2022, începând cu ora 13.00 și a fost moderat de către Silvia Pop, managerul proiectului.

“Am reușit în această perioadă să-mi reconfirm importanța unei echipe dedicate. Fiecare membru a contribuit în mod egal, de aceea doresc să le mulțumesc tuturor celor care și-au adus aportul pentru a atinge rezultatele dorite. Vorbim despre un proiect integrat și rezultate pe măsură. Voi enumera doar câteva dintre ele: amenajarea și dotarea unui cabinet stomatologic în cadrul Centrului Romanii, amenajarea unui spațiu pentru întâlnirea copiilor cu părinții aflați în detenție la Penitenciarul Baia Mare, 49 de afaceri înființate, înființarea unui ONG, peste 280 de copii care au beneficiat de o masă caldă pe toată durata proiectului, peste 230 de copii care au participat la activități educaționale și extracurriculare, derularea a 13 cursuri de calificare și două de inițiere în diferite domenii, peste 530 de adulți au beneficiat de consiliere și informare ca măsură de ocupare, peste 850 de persoane au beneficiat de servicii socio-medicale și 400 de serviciile stomatologice. În total, 990 de băimăreni au beneficiat de serviciile integrate oferite. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără implicarea tuturor partenerilor”, a menționat Silvia Pop, managerul proiectului.

La eveniment a participat și Vida Noemi Erika, city manager al Municipiului Baia Mare, care a fost alături de echipa proiectuluipe tot parcursul implementării.

“Mulțumesc echipei de management și întregii echipe de implementare care au dus la bun sfârșit acest proiect deloc ușor. Am spus de fiecare dată că pentru a face un lucru complex avem nevoie de parteneri din partea societății civile, economice, biserici, voluntari, oameni cu suflet. Acest proiect care le-a oferit băimărenilor intervenții integrate a fost unul de suflet pentru mine. Am fost alături de colegi pe tot parcursul. Împreună am reușit să încheiem cu rezultate bune. Cu siguranță și viața beneficiarilor a devenit mai bună. Sperăm că vor fi un exemplu pentru celelalte familii din jurul lor”, a punctat Vida Noemi Erika, city manager Municipiul Baia Mare.

De asemenea, prin implementarea proiectului, persoanele care provin din grupuri vulnerabile au primit șansa de a deveni independente din punct de vedere social și economic și de a participa activ la dezvoltarea comunității locale.

“Implicarea Asociației noastre în acest proiect a fost din mai multe perspective, rezultatele fiind cele pe care ni le-am dorit. Am avut activități cu toate categoriile grupului țintă. A fost o muncă de echipă și doresc pe această cale să le mulțumesc tuturor experților. Am reușit să sprijinim înființarea a 49 de firme (peste 70 de locuri de muncă create) care funcționează și în acest moment, în diverse domenii precum: comerț, întreținerea și repararea autovehiculelor, curățenie interioară a clădirilor, dulgherie și tâmplărie, coafură și alte activități de înfrumusețare, activități ale agențiilor turistice, activități fotografice, fabricarea parfumurilor și a produselor cosmetice, întreținere peisagistică, patiserie, precum și lucrări de instalații pentru construcții”, a adăugat Ileana Fodoruț, coordonator Partener 1 proiect – Asociația Filantropică Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul.

Comisar șef de poliție penitenciară Mihaela Pintea Traian a punctat faptul că una dintre cele mai mari realizări ale proiectului a fost intervenția integrată.

“Am reușit să atingem un obiectiv pe care Penitenciarul Baia Mare l-a urmărit de multă vreme, acela de a crea un spațiu sănătos din punct de vedere emoțional de întâlnire a copiilor cu părintele aflat în detenție. Este un spațiu inovator pentru mediul penitenciar destinat copiilor care vin în vizită la părinții aflați în detenție. În acest sens, o clădire a fost reabilitată, respectiv a fost reamenajat spațiul sectorului vizită, o camera a fost amenajată ca sufrageria unei familii pentru a recrea cât mai mult aspectul de normalitate pentru copii. De asemenea, am realizat un spațiu de joacă exterior pentru copiii care își vizitează părintele. Caracterul integrat al proiectului a fost regăsit în implementarea în parteneriat a activităților, precum și în includerea celui care este în penitenciar în soluție, răspunzând nevoilor din dubla relație, a deținutului care părăsește penitenciarul și a familiei pe care trebuie să o reîntregească. Pe de o parte am furnizat programe de consiliere și orientare profesională cu scopul de a furniza soluții financiare care să diminueze riscul de recidivă, iar pe de altă parte am furnizat activități de îmbunătățire a relației cu familia – programe de consiliere pentru prevenirea comportamentului agresiv în familie, program de educație parentală, care să faciliteze incluziunea în normalitatea socială după părăsirea penitenciarului. În total s-a lucrat cu 32 de deținuți, însă numărul celor implicați a fost mult mai mare, multiplicat de faptul că am lucrat și cu familiile deținuților. De fapt, a fost vorba despre 32 de familii”, a adăugat Mihaela Pintea Traian, reprezentant Partener 3 proiect – Penitenciarul Baia Mare.

Proiectul a fost implementat cu scopul de a crește calitatea vieții în comunitatea marginalizată în care există populație aparținând minorității rrome, prin furnizarea de intervenție integrată în corespondență cu nevoile individuale și ale gospodăriei din care fac parte, pentru 800 depersoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.Zona de implementare: Municipiul Baia Mare – Cartierul Ferneziu, inclusiv străzile Luminișului și Horea.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.