Conferinţa peoţească de toamnă la Mănăstirea Săpânţa

A treia conferinţă preoţească, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a desfăşurat joi, 8 octombrie 2020, la Mănăstirea Săpânţa, în curtea lăcaşului monahal, cu participarea preoţilor din protopopiatele Sighet şi Vişeu, fiind dedicată  „Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor” şi „Anului comemorativ al filantropilor ortodocşi români” în Patriarhia Română.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie, urmată de un Te-Deum de mulţumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi a preoţilor din cele două protopopiate şi pentru buna desfăşurare a întâlnirii.

Tema conferinţei, aceeaşi ca la celelalte două, „Pastoraţia familiei în epoca ideologiilor secularist-umaniste”, a fost susţinută de Pr. Dr. Florin Stan, protopopul Lăpuşului, care, în final a exprimat câteva concluzii, din care vă redăm una, care aparţine Întâistătătorului Eparhiei noastre:

„Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului a afirmat în nenumărate rânduri că singura metodă viabilă pentru renaşterea Bisericii, a Naţiunii şi inclusiv a Familiei este întărirea comunităţii eclesiale locale. Sunt întru totul de acord. La nivel local, de la om la om, din casă în casă, putem să ne desfăşurăm lucrarea pastoral-misionară cu speranţa că vom avea şi roade. Dacă marile convertiri ale slavilor, bulgarilor, ungurilor etc.iniţiate de către bizantini au fost o componentă a expansionismului politic bizantin, convertirile viitoare nu se vor face decât individual, precum în epoca preconstantiniană, fiindă expansionismul politic occidental ne livrează nu creştinism, ci secularism.”

În timpul conferinţei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a transmis preoţilor mai multe comunicate de ordin administrativ, pastoral, social şi filantropic.

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.