Confruntările pe tema legii „taxelor de raft” revin în plenul Camerei Deputaţilor. Preţurile alimentelor sunt puse în joc

supermarketProiectul de lege prin care se doreşte eliminarea „taxelor de raft” şi ca 51% din alimentele de bază din hipermarketuri să fie de la producători locali va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor în aceeşi forma respinsă săptămâna trecută. Între timp, disputele dintre producători şi parlamentari, pe de o parte, şi retaileri, pe de alta, continuă cu puncte de vedere diverse.

Proiectul de modificare a legii privind comercializarea produselor alimentare (Legea 321/2009) prin care se doreşte ca 51% dintre produsele alimentare de bază din marile magazine să fie româneşti şi prin care se schimbă relaţiile contractuale dintre producătorii români şi retaileri se va reîntoarce în plenul Camerei Deputaţilor în aceeaşi formă în care a fost prezentată şi în data de 11 mai, atunci când a fost respinsă, a declarat pentru ECONOMICA.NET Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor.

Aceasta întrucât, spune acesta, votul de săptămâna trecută a fost unul negativ din cauza unor neînţelegeri. „Membrii Comisiei au cercetat de ce proiectul nu a trecut în plen şi au constatat că a fost o problemă de formă sau o proastă înţelegere a ceea ce ne dorim să facem cu această lege. Aşa că l-am trimis în aceeaşi formă „, a declarat Săpunaru. Acesta susţine că a introdus în lege prevederi menţionate în politica agricolă comună. „Am introdus lanţul local şi lanţul regional (comercianții au obligația ca, pentru categoriile: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare, provenite din lanțul alimentar scurt, aşa cum este definit în conformitate cu legislaţia în vigoare n.red), adică un text din Politica Agricolă Comună care încurajează aprovizionarea pe lanţul scurt”, a mai declarat Săpunaru.

Deciazia Comisiei a fost însă primită virulent de către Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) care, într-un comunicat trimis luni seara, a acuzat Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor că este „prizoniera grupurilor de interese”. ” Comisia de Agricultură a procedat din nou într-o manieră conspirativă caracteristică – într-o ședință neanunțată, cu ușile închise, care a durat doar câteva minute – pentru a decide ca proiectul de modificare a Legii 321 să se întoarcă în plenul Camerei Deputaților fără alte dezbateri. Constatăm că activitatea Comisiei de Agricultură este complet parazitată de puternice interese de grup”, se menţionează în comunicatul AMRCR.

Guvernul României nu susţine acesată iniţiativă.

AMRCR a participat la discuţii

Proiectul de modificare a legii privind comercializarea produselor alimentare este rezultatul mai multor luni de discuţii în cadrul Comisiei la care au participat parlamentarii, pe de o parte, fermierii şi retailerii, pe de altă parte. Săpunaru susţine, de asemenea, că fiecare dintre aceste trei părţi a avut dreptul de a introduce articole şi amendamente în acest proiect. „AMRCR a fost prezentă la toate şedinţele de lucru şi au avut dreptul de iniţiere legislativă. Puteau propune amendamente pe care le-am şi luat în considerare. Dar singura lor propunere a fost de a abroga toată legea 321”, a declarat Nini Săpunaru.

Propuneri cel puţin ciudate

Citeste continuarea pe economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.