Consilierii județeni au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea corpului B al Casei Petofi Baia Mare

La ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș, care a avut loc la finalul lunii februarie 2019, aleșii au votat pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții ”Lucrări de reabilitare și amenajare interioare și exterioare la corp clădire B, Casa Petofi Baia Mare”. În expunerea de motive a președintelui Gabriel Zetea, se arată că acest corp B face parte din complexul de clădiri Petofi din Baia Mare, fiind amplasată pe un teren având suprafața de 1630 de metri pătrați, teren care face parte din domeniul public al județului Maramureș. Ridicată în anul 1960, construcția a funcționat ca sediu al PCR, Casă de Oaspeți și Casa Corpului Didactic, iar în funcție de diversele destinații au fost executate lucrări de finisaje și reparații diverse. Ultimele intervenții au fost făcute în anul 2014, în baza autorizației de construire emisă de Primăria Baia Mare, executându-se doar lucrări la nivelul demisolului și parterului clădirii.

Potrivit documentației tehnice prezentată de executivul Consiliul Județean reprezentanților plenului, prin recomandările expertului tehnic și al auditoriului energetic, soluțiile adoptate conduc la modernizarea energetică a clădirii și a instalațiilor de încălzire din spațiile comune în care se desfășoară activități. Indicatorii tehnici arată că, după realizarea lucrărilor de intervenție privind reabilitarea clădirii, se vor obține reducerea consumurilor de energie totale, reducerea consumurilor de energie pentru încălzirea spațiilor și reducerea anuală a emisiilor de gaze. Durata de realizare a investiției este de opt luni, iar sursele de finanțare reprezintă contribuții proprii din bugetul Consiliului Județean. În proiectul de hotărâre se arată că, urmare a analizei cost-beneficiu și cost-eficacitate întocmite, sunt îndeplinite condițiile pentru acordarea finanțării nerambursabile din fonduri europene, demonstrând oportunitatea și necesitatea socio-economică a investiției. Valoarea totală a investiției este de aproape 1,5 milioane de lei.

”Aceasta o clădire frumoasă a Consiliului Județean, care este reabilitată parțial din fonduri europene. A fost un proiect în valoare de aproximativ două milioane de euro, care s-a desfășurat sub numele Înființare centru educațional privind energia durabilă în clădirea corp B, complex Petofi – Baia Mare. Au rămas însă spații care au nevoie de reabilitare și care nu fac cinste județului prin modul în care arată și considerăm că este normal să finalizăm acest proiect, iar prin contribuția instituției județene, întreaga clădire va fi modernizată. În anul 2020 expiră perioada de sustenabilitate a proiectului european, dat fiind faptul că, vreme de cinci ani de zile avem obligația de a menține destinația pentru care s-a acordat sursa de finanțare din fondurile europene, iar anul viitor, după ce întreaga clădire va fi reabilitată, vom încerca să îi dăm o direcție complementară. Consider că este util să menținem și destinația de centru educațional, însă pot să aibă loc și alte activități”, a arătat președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea.

Aleșii au votat și indicatorii privind reparații capitale la acoperișul și șarpanta Palatului Administrativ

În cadrul aceleiași ședințe, consilierii județeni au aprobat și indicatorii tehnico-economici la obiectivul ”Reparații capitale șarpantă și învelitoare Palat Administrativ și lucrări de finisaje exterioare la Corp E”. Având în vedere degradarea avansată a finisajelor exterioare ale corpului E al Palatului Administrativ și a învelitorii din tablă la corpurile A, B, C, D, E, este imperativ necesar a se realiza lucrările de reparații capitale, a arătat, în expunerea de motive, șeful administrației județene, Gabriel Zetea. Prin votul consilierilor județeni s-a aprobat alocarea sumei de 2,2 milioane de lei acestui proiect, cu o durată de realizare a lucrărilor de opt luni.

 

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.