Consilierul județean Dorin Cozma: Cer prefectului și președintelui CJ măsuri pentru redresarea industriei HoReCa

HoReCa este una din industriile grav afectate de pandemia generată de coronavirus, pierderile suferite în ultimul an aducând mulți agenți economici în pragul falimentului. Fie că vorbim de spații de cazare, unități de alimentație publică sau servicii conexe acestui domeniu, toate au suportat pierderi fără precedent. Pentru un județ precum Maramureșul, a cărui activitate economică este determinată în bună parte de servicii turistice, închiderea unităților de cazare și a restaurantelor duce la un blocaj financiar ale cărui efecte se vor simți pe termen lung. În vederea menținerii, cel puțin pe linia de plutire, a industriei HoReCa, este nevoie de măsuri urgente venite din partea autorităților publice.

În acest sens, consilierul județean PMP Dorin Cozma cere atât Guvernului României (prin vocea prefectului), cât și Consiliului Județean Maramureș sprijinirea directă a agenților economici din acest domeniu, prin oferirea unor facilități pentru dinamizarea activității acestora. ”Îi solicit prefectului Vlad Duruș o mai mare implicare în acordarea unui suport industriei HoReCa, având în vedere faptul că este reprezentantul Guvernului în județ. Din această postură, îi pun în vedere a aduce această problemă pe masa Executivului, care ar trebui să includă de urgență, pe lista priorităților la vaccinare, întreg personalul implicat în activitățile de tip HoReCa, astfel ca unitățile de cazare și cele cu servicii culinare să prezinte siguranță și să fie deschise. De asemenea, îi solicit președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan, să creeze, la nivel local, în cadrul programului ”Testăm pentru sănătatea maramureșenilor”, un mecanism prin care aceste unități să beneficieze de teste rapide ce urmează a fi aplicate clienților. În acest fel, tot ce înseamnă hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele etc ar putea funcționa în condiții de siguranță, evident cu menținerea acelor măsuri de igienă și de distanțare socială”, afirmă Dorin Cozma.

În ”industria ospitalității” activau, la nivelul anului 2020, peste 40 mii firme, având o cifră de afaceri de aproximativ 3 miliarde euro și 400 mii angajați. După trecerea unui an de la debutul pandemiei, foarte multe unități de alimentație publică și cazare s-au închis, iar numeroși angajați și-au pierdut locul de muncă, singurul venit fiind indemnizația de șomaj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.