Consiliul Județean Maramureș finanțează GAL-urile din Maramureș cu câte 50.000 de lei

Consiliul Județean Maramureș finanțează GAL-urile din Maramureș cu câte 50.000 de lei

 La ședința ordinară a Consiliului Județean Maramureș, din luna februarie, reprezentanții celor patru Grupuri de Acțiune Locală (GAL) au prezentat aleșilor județeni rapoartele de activitate ale asociațiilor pe care le coordonează. Totodată, s-a vorbit atât despre proiectele aflate în derulare, cât și despre proiectele care vor fi implementate în viitor. Instituția Consiliului Județean a ales să intre în parteneriat cu GAL-urile, inclusiv prin susținerea financiară a acestora, oferind o contribuție anuală de câte 50.000 de lei pentru fiecare GAL,  lucru care nu s-a reușit în mandatele trecute, a precizat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea. ”Ne dorim să ajutați comunitățile locale pentru că aceste proiecte sunt extrem de importante, fiind unele dintre principalele surse de finanțare din fonduri europene”, a precizat șeful administrației județene, adresându-se reprezentanților GAL-urilor.

Gheorghe Motoc, președintele Grupului de Acțiune Locală Valea Izei – Moisei a arătat că, acest GAL cuprinde nouă comune și două orașe: Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Săcel, Moisei, Vișeu de Jos, Dragomirești și Săliștea de Sus. Obiectivul GAL-ului Valea Izei – Moisei este de a ridica potențialul agroturistic și fermier din zonă. ”Am reușit, în ultimii doi ani de zile, să atragem alături de noi patru entități cu care să facem, împreună, asociații de creștere a animalelor în Rozavlea, Botiza, Moisei și Șieu. În cadrul măsurilor luate s-a avut în vedere și dezvoltarea piețelor locale”, a declarat Gheorghe Motoc.

Președintele Gabriel Zetea i-a felicitat pentru toate proiectele depuse de acest GAL, respectiv ”înființare și dezvoltare piață locală în Strâmtura, proiect în valoare de 200.000 de euro, ”înființare spălătorie curățătorie covoare în comuna Moisei”, în sumă de 40.000 de euro, ”înființare activități suport pentru interpretare artistică și spectacole în Rozavlea”, proiect în valoare de 40.000 de euro, ”investiții în infrastructura socială – Școală Gimnazială în Șieu”, în sumă de 30.000 de euro, ”schimbare destinație din casă de locuit în structură de destinație turistică în Vișeu de Jos”, proiect de aproape 90.000 de euro, ”înființare de noi servicii de izolare a construcțiilor din mediul rural pentru dezvoltare în comuna Săcel”, în valoare de 36.000 de euro. ”Sunt proiecte frumoase, proiecte care cred că vor fi urmate și de altele, pentru că toate comunitățile pe Valea Izei au nevoie de ajutor”, a conchis Gabriel Zetea, șeful administrației județene.

Din partea Grupului de Acțiune Locală Mara – Gutâi a vorbit managerul Denisa Covrig, care a arătat că, teritoriul asociației cuprinde 13 comune și orașul Cavnic. ”În anul 2017 am început implementarea în cadrul Măsurilor 19.2 și 19.4, care sunt finanțate prin Planul Național de Dezvoltare Rurală – Programul Leader, astfel, în ceea ce privește implementarea de proiecte, am lansat zece apeluri de selecție cu o valoare de 1,76 milioane de euro, ceea ce reprezintă peste 90% din totalul strategiei aprobate de Autoritatea de Management. În cadrul acestor apeluri de selecție au fost selectate 16 proiecte, în valoarea publică de 1.242.000 de euro, care au fost depuse deja la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale (AFIR) pentru finanțare. Am finanțat crearea unei infrastructuri sociale pentru un centru de zi în Desești, investiții non agricole – cinci pensiuni în Oncești, Desești, Bârsana, Văleni, un service auto în Cavnic, o spălătorie și vulcanizare în comuna Oncești și opt proiecte la partenerii publici, respectiv la primării. Prin toate aceste proiecte selectate au fost create 18 locuri de muncă, iar dintre proiectele depuse la AFIR, avem deja un contract de finanțare semnat și o parte din bani plătiți. Anul acesta am început în forță și sperăm să facem cât mai multe asocieri”, a arătat Denisa Covrig.

Președintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea a felicitat reprezentanții GAL-ului Mara – Gutâi pentru proiectele depuse, dar și pentru ajutorul dat comunităților din Călinești, Sarasău, Câmpulung la Tisa, Săpânța, Giulești, Remeți, Bârsana, Oncești, fiecare cu câte cel puțin un proiect de aproape 70.000 de euro.

Propunere lansată GAL-urilor de a gândi un proiect integrat

GAL-ul Mara – Natur, care cuprinde 17 unități administrativ-teritoriale din Țara Lăpușului și o parte din Țara Chioarului, a fost prezentat de către Florin Avram. ”Prin GAL-ul nostru am adus un surplus de aproape 2,6 milioane de euro pentru acest teritoriu, pe opt măsuri de finanțare. Pe parcursul anului 2017 am lansat patru apeluri de selecție pentru cinci din cele opt măsuri, având proiecte selectate în valoare de peste 700.000 de euro. Pentru diferența de până la 2,6 milioane de euro am făcut deja patru apeluri de selecție, începând cu luna ianuarie a anului 2018. Există nouă primării cu proiecte depuse la nivelul GAL-ului Mara – Natur, respectiv Suciu de Sus, Recea, Copalnic, Cernești, Groși, Lăpuș, Săcălășeni, Coaș și Groșii Țibleșului. Avem proiecte depuse și de către mediul privat pe o măsură forfetară non-agricolă prin care sprijinim, îndeosebi, activitățile din domeniul turistic și meșteșugăresc, dar avem și proiecte selectate în domeniul de instruire și formare profesională”, a arătat Florin Avram.

Șeful administrației județene, Gabriel Zetea a transmis felicitările sale și GAL-ului Mara – Natur, în special pentru proiectele depuse pentru beneficiarii privați, în valoare de 300.000 de euro, dar și pentru toate comunitățile locale care au fost sprijinite prin proiecte în sumă de 42.000 de euro pentru fiecare UAT.

Despre GAL-ul Maramureș – Vest, care cuprinde 15 UAT-uri, a vorbit Titel Caoșan, care a arătat că acest GAL a pornit un pic mai greoi, datorită unor probleme în implementarea strategiilor. ”Doar în august 2017 am reușit să facem animarea teritoriului, mergând din UAT în UAT pentru a prezenta modificările de strategie, iar la prima strigare, doar trei administrații locale au venit spre noi. Nu avem bani foarte mulți, câte 28 .000 de euro pentru fiecare UAT, pentru a realiza mici proiecte de infrastructură sau pentru cofinanțarea altor proiecte mai mari. Am lăsat pentru finalul anul 2017 IMM-urile, unde ne-am axat pe locurile de muncă, am mers pe măsuri inovative și încercăm să scoatem la nivel de comunitate ce avem mai bun. GAL-ul Maramureș Vest cuprinde zona cea mai sărăcuță a județului. A rămas pentru 2018 o mare sumă de bani pentru partea de finanțare, unde știm că va fi mare bătaie pe cei care vin pe partea de finanțare non agricolă. Acum avem deschide trei sesiuni, am estimat în jur de zece proiecte, dar cred că vom avea depuse 20 sau 30 de proiecte”, a declarat Titel Caoșan.

La finalul celor patru prezentări, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a lansat o provocare tuturor celor patru GAL-uri, de a gândi un proiect integrat. ”Vă propun să vă armonizați strategiile și măsurile, astfel încât noi, instituția Consiliului Județean, care este membru în fiecare GAL, să știm că ne punem amprenta pe ceva. De exemplu, pe raza localităților care sunt membru în cele patru GAL-uri am putea să amplasăm, la intrare și la ieșire, o formă gândită într-un proiect, de troiță maramureșeană, dar este important să gândim și alte variante”, a subliniat vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.