Consiliul Județean Maramureș, partener în două proiecte de reducere a abandonului școlar

scoala-profesionalaGabriel Zetea: ”Consiliul Județean Maramureș, partener în două proiecte de reducere a abandonului școlar”

Consiliul Județean Maramureș în parteneriat cu Centrul Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare și Inspectoratul Școlar Județean implementează două proiecte care vor permite reducerea abandonului școlar. Proiectul ”Alături de tine pentru următorul pas”, pentru elevii din Maramureș, care va fi depus la finanțare din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa Prioritară 6, are un buget total de 9.318.205,05 lei, din care contribuție proprie beneficiar și parteneri 186.364,10 (2%). Beneficiar este Centrul Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare – Unitate de învățământ secundar, iar partenerii sunt Liceul Tehnologic Agricol ”Alexiu Berinde” Seini, Consiliul Județean Maramureș, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Maramureș și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș. Proiectul vizează măsuri de sprijin pentru reducerea părăsirii timpurii a școlii din diferite sectoare și se va desfășura pe o perioadă de 34 de luni, cuprinzând derularea a șase activități (patru specifice, focusate pe grupul țintă). Grupul țintă va cuprinde 1000 de persoane structurate astfel: 260 de cadre didactice, 200 de preșcolari, 540 elevi de gimnaziu și ciclul inferior al liceului.

Proiectul ”Motivezi și îndepărtezi abandonul” este încheiat între Inpsectoratul Școlar Județean Maramureș ca lider de parteneriat și Consiliul Județean Maramureș, UAT comuna Ulmeni, UAT municipiul Baia Mare, UAT municipiul Sighetu Marmației, UAT comuna Satulung, UAT comuna Fărcașa și UAT comuna Coltău, obiectul parteneriatului fiind acela de a stabili drepturile și obligațiile părților, contribuția financiară proprie a fiecărei părți la bugetul proiectului, precum și responsabilitățile ce le revin în implementarea activităților aferente.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș a arătat că, instituția pe care o conduce a răspuns pozitiv inițiativei ISJ Maramureș, precum și propunerii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare, pentru a promova două proiecte extrem de importante pentru județ. ”Sperăm ca, pe viitor, să luăm măsuri de sprijin care să reducă părăsirea timpurie a școlii din diferite sectoare: învățământ preșcolar, gimnazial și liceal. Proiectul <Alături de tine pentru pasul următor> are ca scop desfășurarea unor activități de educație prin metode activ-participante, interactive, centrate pe copil, activități care să îl determine pe preșcolar/ elev să se apropie mai mult de școală. Activitățile se vor desfășura cinci zile pe săptămână, iar grupul țintă va fi organizat pe grupe. Fiecare elev/ preșcolar participant la activități va primi o bursă de 100 lei/ lună, timp de 24 de luni.

În ceea ce privește proiectul Motivezi și îndepărtezi abandonul!, vor exista campanii de înscriere a copiilor la școală, întâlniri cu membrii comunității pentru a prezenta importanța înscrierii și frecventării școlii, identificarea și prioritizarea nevoilor, derularea unor ședințe de consiliere a elevilor, ateliere de lucru pentru antepreșcolari și preșcolari, programul școală după școală, acordarea de sprijin financiar pentru membrii grupului țintă”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.