Consumul de ciuperci culese la întâmplare, din pădure sau de pe câmp, un pericol şi în Maramureş

Spre sfârşitul lunii octombrie, culegătorii de ciuperci se îndreaptă spre luminişurile din mijlocul pădurilor, de unde revin acasă cu coşurile pline de ciuperci. Autorităţile ne reamintesc, însă, că an de an în judeţ mai mulţi oameni ajung în stare gravă la spital, iar unii chiar au murit otrăviţi cu ciuperci.

Ciupercile reprezintă o sursă importantă de proteine vegetale, vitamine şi minerale, sunt sărace în lipide, deci recomandate în regimurile hipocalorice, dar ele trebuie să fie cumpărate din magazinele care asigură existenţa certificatelor de calitate, împiedicând, astfel, apariţia simptomelor de intoxicaţie.

Dacă nu vă permiteţi sau nu doriţi să cumpăraţi ciuperci din magazine, puteţi merge, totuşi, la cules de “bureţi” şi ”hribi” din pădure, mai ales că în săptămânile care urmează zilele ploioase vor alterna cu cele însorite, aşa că aveţi şanse să vă întoarceţi acasă cu o recoltă bogată.

Mare atenţie, însă: doctorii ne avertizează că ciupercile otrăvitoare constituie una dintre marile urgenţe medicale şi reprezintă o treime din intoxicaţiile care se soldează cu deces atât la adulţi, cât şi la copii, numai în România, există aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare (din cele peste 4.000 de specii de ciuperci cunoscute), iar cazurile de otrăviri involuntare cu ciuperci apar ca urmare a ignoranţei celor care le culeg sau a celor care le procură de la persoane necunoscute. De aceea, vă recomandăm o dublă selecţie după recoltare şi renunţarea la credinţa în “testele populare”, una dintre cauzele majore ale mortalităţii cauzate de ciupercile otrăvitoare din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.