Contrabandişti opriţi cu focuri de armă la frontiera cu Ucraina

politistidefrontiera În cadrul unor acțiuni desfășurate atât la frontiera verde cât și în punctele de trecere a frontierei, pe linia combaterii contrabandei cu țigări, poliţiştii de frontieră din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei au ridicat în vederea confiscării, în ultimele 48 de ore, peste 14.000 pachete țigări de proveniență ucraineană, în valoare de 122.000 de lei.

Pentru reținerea persoanelor care nu s-au supus somațiilor verbale, lucrătorii noștri au tras mai multe focuri de avertisment, în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale, cercetările fiind continuate în comun cu autorităţile din ţara vecină, având în vedere că persoanele în cauză s-au retras spre teritoriul ucrainean.

Ieri, 10 iunie, la nivelul Sectorului Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei s-a declanșat o acțiune pe linia combaterii contrabandei cu țigări de proveniență ucraineană, în zona de responsabilitate, pe direcția localității de frontieră Crăciunești, jud. Maramureș.

Astfel, în jurul orei 7.00, lucrătorii noștri au observat mai multe persoane în timp ce treceau prin apa râului Tisa, din Ucraina în Romania, transportând în spate colete voluminoase.

La faţa locului s-a deplasat o echipă operativă, iar în momentul în care persoanele au ajuns pe malul românesc al râului Tisa și au început să încarce coletele într-un autoturism parcat în apropiere, s-a trecut la interceptarea şi somarea prin voce a celor în cauză, moment în care au abandonat coletele și s-au retras pe teritoriul ucrainean.

Imediat, au fost anunțate despre caz și autoritățile de frontieră vecine în vederea reținerii persoanelor care au fugit pe teritoriul ucrainean, precum și a cercetării în comun a evenimentului.

La fața locului, prin vegetație dar și în autoturismul marca Fiat înmatriculat în județul Cluj-Napoca, au fost descoperite 13 colete care conţineau 6.500 pachete ţigări de proveniență ucraineană, în valoare de peste 57.000 de lei.

În cauză, se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă şi trecere ilegală a frontierei de stat, iar întreaga cantitate de țigări fa fost ridicată în vederea confiscării.

Și polițiștii de frontieră din cadrul S.P.F Brodina au declanșat o acțiune specifică, ieri,10 iunie 2014, pe linia combaterii contrabandei cu ţigări de provenienţă ucraineană, în zona de competență.

Astfel,  lucrătorii noştri au observat, în apropierea frontierei de stat (zona localităţii Straja, jud. Suceava) un grup de  persoane care transportau mai multe colete voluminoase spre interiorul ţării.

S-a trecut la interceptarea și somarea prin voce a persoanelor în cauză și deoarece acestea au fost ignorate, lucrătorii noștri au folosit armamentul din dotare, fiind trase 6 focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea prevederilor legale.

Nici de aceasta dată bărbaţii nu s-au oprit, însă au abandonat coletele şi profitând de terenul accidentat, de condiţiile meteo nefavorabile şi întuneric au fugit în direcţii diferite.

În cel mai scurt timp, au fost anunţate autorităţile de frontieră ucrainene despre eveniment, care ulterior ne-au informat că  pe direcţia respectivă a fost reţinută o persoană de cetăţenie română.

La fața locului, au fost descoperite 12 colete ce conţineau  6.300  pachete ţigări, marca „ Viceroy” de provenienţă ucraineană.

Întreaga cantitate de ţigări, în valoare de 63.000 lei a fost ridicată în vederea confiscării, iar în continuare se fac cercetări în colaborare cu autoritățile de frontieră din Ucraina în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale, la final urmând a se lua măsurile legale ce se impun.

Un alt eveniment s-a petrecut în  seara zilei de 9 iunie a.c., în jurul orei 23.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Siret,jud. Suceava, când s-a prezentat pentru a intra în ţară  cetăţeanul bulgar M. Pavlov, în vârstă de 54 de ani care conducea un autocar marca „Setra” pe ruta Ucraina – Bulgaria.

La controlul efectuat de către echipa comună, formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali, asupra  persoanei au fost descoperite, ascunse  şi nedeclarate în vederea sustragerii de la controlul vamal în bagajele personale, 1.624 pachete cu ţigări, de diferite mărci, de provenienţă ucraineană.

Ţigările în valoare de  2.030 lei au fost ridicate în vederea confiscării, iar cetăţeanul bulgar a fost sancţionat contravenţional de către autorităţile vamale cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.