Copiii şi adulţii instituţionalizaţi vor beneficia de o alocație mai mare

copiiMinisterul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect care propune ca alocaţia zilnică de hrană pentru copiii şi adulţii din instituţiile publice de asistenţă socială şi unităţile de asistenţă socială pentru învăţământul special să fie majorată cu 33%, însemnând o creştere medie de 2,3 lei/zi.

De această măsură ar urma să beneficieze în total 93.015 persoane, copii, mame asistate, tineri instituţionalizaţi, adulţi cu dizabilităţi, copiii cu deficienţe din învăţământul special şi vârstnici instituţionalizaţi.

Prin adoptarea proiectului de HG, noile niveluri ale alocaţiei zilnice de hrană vor fi: 8 lei/zi pentru copiii de 0 – 3 ani din centrele de plasament, 11 lei pentru copii cu vârste de la 4 la 17 ani, tinerii între 18 şi 26 de ani din centrele de plasament şi pentru copiii care ajung în centrele de primire. În centrele maternale, nivelul alocaţie de hrană va fi de 10 lei pentru copil şi 11 lei pentru mame, iar în centrele de îngrijire de zi – 8 lei.

Nivelul alocaţiei va ajunge la 11 lei şi în istituţiile de protecţie specială destinate copilului cu handicap, dar şi în alte instituţii publice de asistenţă socială cu regim rezidenţial sau semirezidenţial destinate protecţiei copilului.

Cea mai mare alocaţie zilnică de hrană, de 21 de lei, va fi asigurată în unităţile sau secţiile de spital cu profil de recuperare distrofici, recuperare şi reabilitare neuropsihomotorie sau pentru copii infectaţi HIV/bolnavi SIDA.

În instituţiile de asistenţă socială pentru învăţământul special, nivelul alocaţiei va fi de 7 lei pentru copiii de până la 7 ani şi 9 lei pentru ceilalţi, inclusiv pentru tinerii de până la 26 de ani.

În instituţiile de asistenţă socială pentru persoane cu dizabilităţi şi în cele de asistenţă medico-socială, alocaţia va fi de 11 lei, iar la cantinele de ajutor social de 8 lei.

Această propunere ar urma să aducă cuantumul alocației la realitățile anului 2014, pentru că până acum suma stabilită drept alocaţie de hrană a fost calculată la nivelul anului 2007, iar indicele preţurilor de consum a crescut semnificativ de atunci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.