Cornelia NEGRUȚ: Diminuarea fenomenului violenței în familie este la îndemâna tuturor femeilor

Societatea civilă şi instituţiile statului trebuie să coopereze activ în vederea diminuării fenomenului violenţei în familie, deoarece fenomenul rămâne unul îngrijorător în România.

Cu ocazia „Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei împotriva femeii”, marcată anual în întreaga lume în 25 noiembrie, atrag atenția asupra faptului că, din nefericire, situațiile de violenţă în familie au crescut alarmant în ultimii ani. Multe dintre cazurile înregistrate oficial au avut drept consecință decesul victimelor, o situație intolerabilă într-o societate democratică și europeană.

Consider că nicio româncă nu trebuie să fie traumatizată de partenerul ei de viaţă, indiferent de cauzele care ar putea genera aceste reacţii anormale. Din păcate, româncele încă nu ştiu cu adevărat să îşi apere interesele şi încă nu au mentalitatea de a înţelege că singurele care au vreun drept asupra vieţii lor sunt ele însele. Datele statistice indică faptul că o proporţie covârşitoare din cazurile de violenţă în familie sunt trecute sub tăcere de către femei, care nu fac astfel decât să încurajeze proliferarea acestui fenomen. Îmi doresc ca femeile să conştientizeze că pot diminua cazurile de violenţă domestică prin implicare, și nicidecum prin tăcere.

Nici modificările substanțiale aduse Legii 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie nu au condus la suficienta încurajare a potenţialelor beneficiare de a-şi cere drepturile. Numărul cauzelor pentru care s-au solicitat ordine de protecţie este în continuare unul alarmant, deoarece nu reflectă adevărata dimensiune a fenomenului violenţei în familie, respectiv numărul real de femei care ar fi trebuit să solicite aceste ordine de protecţie. Fenomenul violenţei se manifestă nu doar în familiile din mediul rural sau cu o pregătire precară, ci sunt frecvente din ce în ce mai mult şi în mediul urban, respectiv în familii peste medie din punct de vedere intelectual.

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colţ al lumii, efectul real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică drumul spre dezvoltare, pace şi egalitatea de şanse. Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor. Aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor, un fapt inacceptabil și un act criminal!

Cornelia NEGRUȚ,

Candidat Senat PRO România Maramureș

COD AEP:11200008

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.