Crăciun în Maramureş – La Muzeul Satului din Baia Mare se va da startul sărbătorii

Craciun-in-Maramures-2014În 20 decembrie, începând cu ora 10.00, la Muzeul Satului din Baia Mare se va da startul sărbătorii, prin care se doreşte reconstituirea unei zile din ajunul Crăciunului, aşa cum se petrecea în satul arhaic maramureşean. Gospodăriile din muzeu vor prinde viaţă, casele se vor deschide şi îşi vor primi colindătorii.

Vor participa opt primării, care vor veni cu porcii gata de pregătit, cu gospodari şi gospodine pregătiţi să facă pomana porcului în stilul tradiţional zonei. Toate zonele etno-folclorice din Maramureş vor fi reprezentate, primăriile participante fiind: Bistra, Borşa, Botiza, Călineşti, Cerneşti, Dragomireşti, Groşii Ţibleşului, Oarţa de Jos.

Zeci de grupuri de colindători, cu toţii îmbrăcaţi în costume populare, vor merge din casă-n casă, vor colinda şi vor primi colaci, nuci, mere şi dulciuri. Între timp, în curte se vor face preparatele din carne de porc, în aşa fel încât toată lumea să poată degusta din cârnaţi, caltaboşi, jumări şi din tradiţionala tocăniţă de porc cu mămăligă. Nu vor lipsi, sarmalele, vinul fiert şi voia bună. Dacă anul trecut, numărul participanţilor s-a ridicat la aproximativ 1.800, în acest an se speră într-o prezenţă mult mai consistentă.

Primarul din Borşa, Ioan Sorin Timis, declară că va face o demonstraţie de fiert ţuică, aşa cum se face în ajunul Crăciunului în zona sa. De asemenea, femeile din Oarţa de Jos vor împodobi bradul în faţa casei, cu hârtie creponată şi podoabe într-un mod care se practică doar în comuna lor.

Scopul acestei manifestări este de a promova Maramureşul cu tot ce are arhaic şi spectaculos, de a atrage cât mai mulţi turişti.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.