Cu două zile înainte de Crăciun, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, vă ”spune” Cluj Christmas (Hi)Story.

Cu două zile înainte de Crăciun, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, vă ”spune” Cluj Christmas (Hi)Story.

O istorie a Crăciunului la Cluj.

Care este povestea nașterii lui Iisus? Când s-a stabilit această dată? Când a apărut primul brad? Ce semnifică ornamentele? Care este originea lui Moș Crăciun? Cine sunt: Moș Nicolae, Mikulás, Moș Crăciun, Christkind, Jézuska, Angyalka și Moș Gerilă? De ce colindăm? De ce mergem cu Steaua sau cu Viflaimul? Cum a fost pe timp de război? Dar în comunism? Cum a fost, Crăciunul, de-a lungul anilor, în Cluj?

Crăciunul, sărbătoarea speranței și a familiei, nu a fost mereu celebrată așa cum o facem noi acum.

Diversitatea etnică, confesională şi culturală a Transilvaniei face ca aici fiul lui Dumnezeu să se numească Iisus, Isus, Cristos, Hristos, Jézus Krisztus, Jesus Christus și, mai nou, Jesus Christ. Dar, atât pentru ortodocși, cât și pentru greco-catolici, catolici, luterani, calviniști, unitarieni și neo-protestanți, Sărbătoarea Nașterii Domnului, Crăciunul, Karácsony sau Weihnachten, este la fel de importantă. Povestea nașterii unui Mântuitor pentru omenire, într-o iesle din îndepărtatul Bethleem, a colindat toate colțurile lumii și, de-a lungul istoriei, a primit accente specifice și s-a îmbogățit cu noi și noi semnificații.

Pentru a răspunde acestor întrebări, Crăciunul a adus împreună Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Etnografic al Transilvaniei, rezultând proiectul Cluj Christmas (Hi)Story. O istorie a Crăciunului la Cluj,” proiect care încearcă să recupereze o parte din istoria acestei sărbători, pentru bucuria tuturor clujenilor.

Este povestea Crăciunului, spusă dintr-o perspectivă istorică, dar, tocmai pentru că nu este nici singura perspectivă valabilă și nici istoria completă a acestei sărbători, spunem că e doar o istorie, adică una dintre cele mai multe care ar putea fi valabile. Și, pentru că se îmbină și cu elementele de legendă, i-am dat aerul jucăuș de (hi)story, un concept care se înscrie undeva între poveste și istorie. Imaginea aleasă ca și key-visual reprezintă, de fapt, ”cutia cu amintiri”, cu poze de familie sau cu postcard-uri, pe care fiecare dintre noi o avem pe undeva, pe acasă. Fiecare dintre noi are istoria propriilor crăciunuri trăite în familie, dar un oraș cuprinde toate aceste istorii. De aceea, alegem frânturi din mai multe colecții sau istorii personale și compunem, pentru public, una dintre posibilele istorii ale orașului. (Geanina Simion, șef Secție PR, Comunicare & Educație MNIT, coordonator concept expoziție).

Imaginea de pe cutie reprezintă, de fapt, o carte poştală color din colecția Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. E o imagine cu patru militari scriind urări cu ocazia Crăciunului, în jurul unui brad împodobit cu lumânări. Imaginea este idilică și are un evident conținut propagandistic, cu scopul de a transmite celor de acasă un mesaj pozitiv și reconfortant care să mascheze realitatea sordidă a războiului. Este semnificativă în special pentru mesajul de pe verso, unde, într-o corespondență trimisă Mariei Cozma din Apahida, soțul său îi scrie de pe front cea mai importantă veste din acele vremuri de război: Salutare. Mai întâi de toate vei ști căci eu, Gheorghe, sunt în viață. Poftim tot bine ție, Marie, și la copilași, la Janos. Iar asta dă-i-o la Gheorghe să și-o puie în carte. Salutare.

Gheorghe Cozma era încorporat în armata austro-ungară, în Regimentul de infanterie nr. 51 „von Boroevic”, și a expediat cartea poștală în 29 decembrie 1916.

Am considerat că acest mesaj, privit ca un semn de viață, subliniază ceea ce este, până la urmă, cel mai important, indiferent de timpuri: triumful vieții.

Propunerea noastră expozițională nu a reușit să rezolve toate întrebările pe care le-am ridicat, pentru că subiectul este vast și complex, iar resursele noastre limitate. Sperăm că expoziția va fi o experiență memorabilă și că o veți privi ca pe o călătorie de redescoperire a valorilor comune pe care le prețuim cu toții. Din 23 decembrie, pe instalația ”10×10” de pe Blvd. Eroilor – Cluj Christmas (Hi)Story.

În paralel, vă reamintim că Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei este în continuare deschis publicului, cu expozițiile ”LIMES. Frontioerele Imperiului Roman în România” și cu expoziția mai veche ”Incursiuni dacice în spațiul virtual”, dar acum în versiune updatată.

Orarul de vizitare a expozițiillor este de marți până duminică, între 10 și 17, iar în zilele de 24 și de 31 până la ora 16.00. Zilele în care MNIT va fi închis în perioada sărbătorilor sunt: 25-25 decembrie 2020, 1-3 ianuarie 2021. Vizitarea se va face cu respectarea măsurilor de distanțare socială, respectiv nu mai mult de 8 persoane în același timp.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.