Cum s-a mușamalizat un grav accident de circulație, comis de un polițist beat în Bistrița

accidentÎn unul din cele mai scandaloase dosare de corupție din 2014 au fost arestați Ioan-Ovidiu Mureșan (inspectorul șef al Poliției Bistrița-Năsăud), Roberto Hasnăș (șeful Serviciului Rutier) și Leon Cloșcă (șeful Poliției Năsăud). Aceștia au ajuns după gratii în luna noiembrie, fiind acuzați că au muşamalizat accidente de circulaţie grave şi că au primit diverse foloase materiale, pentru a interveni pe lângă alţi poliţişti pentru a opri anchete penale ori pentru a nu aplica diferite sancţiuni contravenţionale.

Procurorii DNA susțin că unul dintre polițiștii „amabili” cu ajutorul cărora s-a încercat mușamalizarea unui accident grav de circulație, în urma căruia a fost accidentată grav o fetiță de opt ani, este comisarul șef Petrică Isopescu, de la Protecție Internă.

Accidentul cu pricina a avut loc în data de 4 noiembrie 2014 și a fost comis de șeful Postului de Poliție Dumitra, agentul Leon Fetti, care conducea băut. „Mureșan l-a trimis pe comisarul șef Isopescu Petrică, de la Inspecția Internă, să verifice neoficial evenimentele produse. Nici în urma acestei anchete nu se raportează nimic, ci se ascunde totul, astfel că în evidențele Poliției Bistrița nu este înregistrat niciun eveniment rutier și nu este efectuată nicio anchetă oficială”, susțin procurorii DNA Cluj.

Avansat la excepțional de două ori

Comisarul Isopescu a fost chemat la audieri, la DNA, și a dat o declarație de mai multe pagini care poate fi un manual despre cum se mușamalizează o anchetă. Interesant este faptul că Isopescu a sesizat Parchetul Năsăud cu fapta comisă de agentul Fetti, în aceeași zi în care au fos arestați polițiștii corupți de la Bistrița. Isopescu este polițist de 13 ani și are la activ două avansări la exccepțional pentru fapte deosebite. În cadrul IPJ Bistrița este considerat un apropiat al inspectorului șef arestat, Ovidiu Mureșan. Din data de 18 noiembrie, Isopescu a fost numit șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor.

A pus în pericol un martor

Comisarul Isopescu a fost trimis, în data de 10 noiembrie, la Dumitra pentru a investiga accidentul comis de agentul Fetti. La DNA, Isopescu a recunoscut că a discutat cu un localnic care i-a spus tot ce știe și care l-a îndrumat spre un alt martor, cu care, culmea, nu a mai vorbit. Rudele fetiței accidentate l-au mințit pe Isopescu și i-au spus că aceasta a căzut de pe gard și s-a lovit la cap, fiind ajutați de șeful de post Fetti, cu bani și transportul la spital. Culmea este că această declarație a fost luată „pe bune” de Isopescu. A doua zi, în data de 11 noiembrie, Isopescu a revenit în zonă, dar martorul cu care a stat de vorbă i-a spus că nu mai vrea să dea alte detalii. Motivul: șeful Poliției Năsăud, inspectorul Leon Cloșcă, arestat, i-a spus șefului de post despre anchetă și că se teme pentru siguranța lui. La audieri, comisarul Isopescu a declarat că, în data de 10 noiembrie, a stat de vorbă cu inspectorul Cloșcă despre acest caz.

Scuze de cascadorii râsului

Timp de mai multe zile, în dosar nu s-a făcut nimic. „Șeful inspectoratului a zis să așteptăm rezultatul de la Spitalul Județean și să nu mai facem atâtea verificări față de polițiști”, a declarat comisarul Isopescu. Acesta se incriminează singur în propria declarație. „La momentul în care am primit răspunsul de la Spitalul Județean Bistrița Năsăud, și având în vedere controlul care se efectua în unitate, nu am studiat și analizat suficient răspunsul primit. Astfel că, în data de 24 noiembrie 2014, după ce am recitit încă o dată documentele referitoare la acest accident am decis, având convingerea că sunt indicii cu privire la săvârșirea unor fapte penale, motiv pentru care în data de 25 noiembrie 2014 am prezentat conducerii IPJ, raport proces verbal de sesizare”, susține Isopescu. Între timp, din data de 18 noiembrie 2014, Isopescu a fost numit șef la Serviciul de Investigare a Fraudelor, dar a continuat și ancheta în cazul Fetti.

A sesizat parchetul a două zi după perchezițiile DNA

Procurorii DNA au descins la IPJ Bistrița în data de 24 noiembrie 2014, unde au făcut mai multe percheziții. A două zi, Inspectorul șef Mureșan și ceilalți doi polițiști corupți au fost arestați de Tribunalul Cluj.

Tot în data de 25 noiembrie 2014, când a văzut că situația este gravă și ar putea fi acuzat pentru favorizarea infractorului, comisarul Isopescu a sesizat Parchetul Năsăud, cu privire la agentul de poliție Leon Fetti.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.