Cum sa reduci efectul de burnout ( sindronul epuizarii profesionale)?

In prezent, unul dintre cele mai intalnite fenomene, in special la oamenii preocupati de cariera si de ascensiunea profesionala este efectul de burnout, traducandu-se printr-o  forma de epuizare fizica si psihica, ca urmare a prezentei unui nivel ridicat de stres in viata profesionala. Aceasta afectiune a inceput sa devina o problema din ce in ce mai serioasa, aducand cu sine consecinte extrem de grave.

Afla care sunt simptomele si cum recunosti o persoana ce sufera de sindromul epuizarii profesionale!

Desi, de-a lungul timpului nenumarati experti intr-ale psihologiei au incercat sa defineasca conceptul de burnout cat mai aproape de exactitate si sa delimiteze clar si concis anumite simptome , acestea tind sa fie, intr-o proportie destul de mare similare cu cele ale stresului excesiv suferit. Iata, insa, cateva semnale care tradeaza aceasta afectiune:

  • Simti o permanenta stare de epuizare, atat fizica, cat si psihica. Pot aparea inclusiv dereglari la nivelul sistemului digestiv;
  • Productivitatea si performanta sunt din ce in ce mai scazute la locul de munca, chiar daca incerci sa indeplinesti cat mai multe sarcini de serviciu;
  • Ai sentimentul ca fie operatiunile pe care le faci sunt complet nefolositoare, plictisitoare, fie sunt prea coplesitoare si solicitante;
  • Toate zilele sunt la fel de proaste sau din ce in ce mai intunecate;
  • Lipsa de motivatie.

Cum se poate trata aceasta boala?

In primul rand, trebuie sa constientizezi ca suferi de aceasta afectiune sau ca este intr-adevar o problema daca in decursul unei perioade mai indelungate nu observi nicio imbunatatire din punct de vedere a negativismului, a starii de angoasa si de extenuare pe care o resimti atat in timpul programului de munca, cat si in afara acestuia.

De indata ce ai asumat faptul ca exista realmente o problema de gravitatea sindromului burnout, ar trebui sa consulti un psiholog pentru a iti face recomandari pertinente in incercarea de a remedia problema. In acest sens, cabinetul lui Andrei Moise psihologul iti sta la dispozitie pentru a beneficia de cele mai bune si eficiente remedii in scopul tratarii acestei afectiuni.

Pe de alta parte, o serie de sfaturi te-ar putea ajuta in inlaturarea intr-o mai mica sau mai mare masura a starii de oboseala si epuizare cronica:

  • Alege un stil de viata sanatos! Totul pleaca de la alimentatie si de la modul in care o persoana are grija atat de aspectul sau fizic, cat mai ales de cel psihic. O dieta echilibrata si o viata activa pot fi principalii adversari pentru combaterea acestei afectiuni.
  • Stabileste limite si teluri realizabile! Majoritatea persoanelor ajung sa resimta o stare permanenta de oboseala din cauza scopurilor pe care acestea si le impun si care sunt de cele mai multe ori, peste limita pe care o pot depasi. Este important ca atat in viata profesionala, cat si in cea personala sa iti stabilesti obiective realizabile, si nu imposibil de atins.
  • Planifica si organizeaza activitatile importante, astfel incat sa nu iti aglomerezi programul.
  • Acorda-ti timpul necesar, in special dimineata, inainte de a pleca la munca, oferindu-ti un moment de ragaz, in care sa te preocupe propria persoana si tabieturile individuale;
  • Incearca, pe cat posibil, sa elimini stresul si factorii perturbatori din mediul biroului sau locului in care lucrezi.

Diferenta dintre stres, depresie si burnout!

Aceste 3 tulburari pe care le poate resimti o persoana au cateva simptome comune, cum ar fi starea de epuizare si de neliniste interioara acumulata, iar de cele mai multe ori poti fi prezente in acelasi timp. Pe de alta parte insa, sindromul burnout poate sa nu implice neaparat starea de depresie, acesta fiind o afectiune manifestata in mod independent. Diferenta dintre stres, depresie si burnout consta in gravitatea evolutiei acestei boli si in factorii externi de perturbare. Daca iti doresti sa aprofundezi acest subiect, afla de aici mai multe aspecte importante legate despre epuizarea profesionala.

Nu uita ca personalitatea bine conturata si taria de caracter, precum si un stil de viata sanatos si echilibrat din toate punctele de vedere pot impiedica aparitia oricarei forme de depresie si de burnout. Insa, atunci cand simti ca lucrurile iti scapa de sub control, ar trebui sa soliciti interventia unei persoane specializate, in acest caz, un psiholog. Uita de stereotipurile si cliseele clasice pe care unii oameni le au legate de terapiile psihologice si pune pe primul loc sanatatea ta fizica si mentala!

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.