Cum te poți asigura că oamenii importanți din jurul tău trăiesc o viață fără probleme?

Este normal ca fiecare dintre noi să ne dorim să îi putem îngriji cât mai bine pe cei dragi, să le arătăm cât de mult ținem la ei și cât de tare îi apreciem. Fie că este vorba de partenerul tău de viață, fie de părinții care au ajuns la bătrânețe, este important ca ei să simtă că ești o parte centrală din viața lor și acest lucru nu este întotdeauna ușor. 

Iată cum îi poți îngriji mai bine pe cei dragi ție pentru a te asigura că sunt fericiți

Cum ai grijă de părinții ajunși la bătrânețe

Cel mai important lucru pe care trebuie să îi ai în vedere este faptul că cei dragi au nevoie de socializare. Trebuie să fie în contact cât mai des cu alte persoane, să aibă activități în grup și să păstreze un cerc de cunoscuți. 

Mulți uită de acest aspect, fiind acaparați de celelalte nevoi pe care le pot avea bătrânii. Nu este îndeajuns să te asiguri că pastilele au fost luate la o oră fixă sau că mâncarea respectă cerințele nutriționale. Cu certitudine, aceste aspecte sunt importante, însă e nevoie de mai mult. Cel mai bine e să programezi diverse „sesiuni” de interacțiune pentru ca părinții tăi să nu se simtă rupți de societate.  

O opțiune din ce în ce mai populară în România o reprezintă căminele pentru seniori. Acestea sunt populare de câteva decenii în Occident și, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc bătrânilor, românii au început să le înțeleagă cu adevărat rostul. Spre exemplu, un cămin pentru seniori în București, se asigură că toate nevoile sunt îndeplinite: analizele medicale, mesele personalizate pentru fiecare persoană în parte (de către un nutriționist), activitățile de socializare, supravegherea 24/7.

Cum ai grijă de partenerul tău

În funcție de stadiul în care relația voastră se află acum, dacă aveți sau nu copii și ce vârstă au aceștia, dinamica cuplului poate fi radical schimbată (comparativ cu primii ani în care ați fost împreună). Este posibil ca acea „scânteie” să nu mai fie la fel de prezentă.

Însă, poți remedia situația. Planifică împreună cu partenerul tău o activitate care vă face plăcere, ceva doar pentru voi doi. Fie că alegeți să gătiți o cină romantică, fie că alegeți să mergeți într-o drumeție (mai multe despre beneficiile drumețiilor în acest articol), este important să aveți acele ore pe care le petreceți în intimitate, ore în care vă bucurați unul de prezența celuilalt, fără să vă gândiți prea mult la problemele cotidiene. 

Un alt element de bază este comunicarea deschisă. Probabil ați ajuns într-un punct în care vă înțelegeți unul pe celălalt din priviri în multe situații. Însă, acest lucru nu poate înlocui comunicarea deschisă. Vorbiți întotdeauna despre:

  • ceea ce vă supără
  • problemele întâmpinate
  • schimbările pe care le doriți
  • lucrurile pentru care sunteți recunoscători
  • ceea ce apreciați unul la celălalt

Dialogul vă va ajuta atât să rezolvați diversele situații neplăcute, cât și să vă simțiți mai apropiați ca un cuplu, ca o echipă.

Așadar, probabil ți-ai dat seama că numitorul comun pentru a le arăta celor din viața ta cât de mult îi prețuiești, este să le oferi din timpul tău, să îi asculți și să le respecți nevoile. Încearca să nu te lași copleșit de problemele și criza de sănătate prin care trecem și amintește-ți de faptul că familia trebuie să fie întotdeauna pe primul loc!

Sursa foto: shutterstock.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.