Cum vor petrece sărbătorile românii, în comparație cu restul europenilor. Restricții în străinătate, recomandări la noi

Pentru sărbătoarea Crăciunului, care vine peste o săptămână, autoritățile ne recomandă să rămânem acasă cu familia, fără musafiri și vizite. 8 din 10 români spun că vor urma acest sfat.

Din cauza pandemiei și-au schimbat planurile, nu mai merg în vacanță și nu mai organizează petreceri. Totuși, riscul ca numărul de îmbolnăviri să crească este mare, din cauza celor care vor să-și vadă prietenii și rudele în perioada următoare.

ATP Motors ofera clientilor o promotie montaj anvelope de iarna

Autorităţile nu au dat interdicţii, ci doar recomandări.

AGASTIA SERV – Descopera ofertele de nerefuzat FORD

Raed Arafat: „Sfatul este să nu se organizeze mese, să nu se supere nimeni pe nimeni că nu-l primeşte sau că-ţi spune, hai să vorbim la telefon sau poate pe skype. Dacă este atât de obligatoriu să te vezi cu alţii în casă atunci trebuie să respecţi regulile, dacă vrei să te protejezi şi aici există inclusiv recomandarea OMS-ului, ca în astfel de situaţii șă purtaţi masca”.

Teodora, o învăţătoare din Sibiu, a decis să nu rişte nimic de sărbători. A făcut cumpărături online pentru Crăciun şi va rămâne acasă cu soţul şi fetiţele. Are un plan şi pentru părinţi.

Teodora Sandu: „În noaptea de Ajun o să mergem să-i colindăm pentru că stăm aproape, dar o să rămânem afară la poartă, o să ne luăm toate măsurile de protecţie, mască, mănuşi. Din păcate, nu o să ne putem săruta, îmbrăţişa. Dar măcar o să-i vedem şi ei o se bucure de copii.”

Potrivit unui sondaj recent, 80% dintre români vor urma exemplul Teodorei. 15% nu se pot abţine şi vor petrece Crăciunul la părinţi, bunici ori prieteni. Aproape 2% plănuiesc o ieşire în oraş, iar 2,32% pleacă în vacanţă, în ţară sau în străinătate.

Aproape 60% dintre români spun că pandemia i-a obligat să-şi schimbe planurile şi obiceiurile de sărbători.

Reporter: Anul ăsta primiţi colindători?
Bărbat: „Sincer, nu … îmi este frică.”

„Anul trecut era altceva, prietenii, ne întâlneam toţi la cineva acasă, un grătar, colinde” spune altcineva.

În alte ţări, autorităţile au instituit reguli pentru perioada sărbătorilor de iarnă.

Italienii au voie să invite la masa de Crăciun două rude, iar nemţii pot avea cel mult patru musafiri, din cercul de apropiaţi al familei. Belgienii pot petrece în grup de patru doar în grădină, însă un singur musafir va avea voie să intre în casă, ca să guste ceva, sau să meargă la toaletă. Francezii au permisiunea să se adune în grup de maxim 6 persoane, iar cei mai relaxaţi sunt spaniolii şi austriecii unde petrecerea poate reuni 10 oameni.

Dacă Naşterea Domnului poate fi sărbătorită mai liniştit, de Revelion e greu de acceptat o petrecere în papuci de casă.

7 din 10 romani anunţă că vor sta acasă, cu familia. Mai bine de un sfert merg în vizită sau primesc musafiri. Iar 3,5 la sută ies în oraş sau pleacă în vacanţă.

Pericolul e cu atât mai mare, spun medicii, care se tem că se vor înmulţi cazurile de COVID la începutul anului viitor.

Sursa: stirileprotv.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.