Daniel Timis: ,, In aceasta meserie nu ai voie sa ai emotii,trebuie sa iti faci treaba si atat.’’

Sunt oameni care nu se lauda cu faptele lor de bravura. Sunt oameni profesionisti. Cunosc fiecare centimetru de pe munti.Dau recomandari, ajuta pe cei care nu le respecta sfaturile si ajung in situatii dificile. Oameni care iubesc muntele. Echipa Salvamont este in slujba celor care iubesc muntele. Numai ca, taierile masive de paduri din ultimii ani, ii indeparteaza pe turisti de munte. Echipa Salvamont Borsa, se incumeta, sa creada ca turistii vor mai merge acolo. Ii asteapta, dandu-le informatii pretioase, dar padurile dispar. Salvamontistii isi traiesc aproape toata viata pe munte, in preajma muntilor. Au ce sa le spuna turistilor. Daca vreti sa stiti, ce inseamna  sa iubesti muntele, intrebati un salvamontist. Cat de mult pretuieste natura. Si ferice.

Stimate domnule Daniel Timis, seful Salvamont Borsa, spuneti-ne mai multe despre activitatea acestui serviciu montan, mai ales pentru cei care nu stiu multe lucruri despre Salvamont Borsa

Salvamontul Borsa a luat fiinta in anul 1969 cand prin HCM 140/1969 PRIMUL MINISTRU al acelor vremuri ILE VERDET infiinta 13 centre Salvamont printre care si Borsa…dintre cei care au initiat aceasta miscare se afla si d-nul doctor Ludovic Ghiorfi care a fost medic in anii ‘60 in loc. Borsa cartier Poiana.

De atunci si pana azi steagul Salvamont a fost dus mai departe de alte persoane inimoase printre care doresc sa amintesc pe Timis Ionel Paul fost sef al serviciului si d-nul col. Andreica Nicoara care prin devotamentul lor au facut ca echipa Salvamont Borsa sa nu dispara de pe harta Romaniei.

La ora actuala echipa e formata din 15 salvatori montani care activeaza cu contract de voluntariat si care toti au acreditarea din partea ANSMR sa desfasoare activitati de salvare montana.

Ce calitati trebuie sa intruneasca un candidat sa ajunga in echipa de profesionisti montani?

Din punctul meu de vedere un aspirant trebuie sa aiba in primul rand muntele in sange iar apoi sa aiba  spirit de echipa,Apoi trebuie sa aiba un stagiu de aspirantura in cadrul echipei,Iar dupa aceasta trebuie sa urmeze cursurile ANSMR pentru salvatori montani ciclul 1 si 2 vara si ciclul 1 si 2 iarna toate acestea se sfarsesc cu un examen de atestare care daca-l  promovezi poti sa-ti desfasori activitatea de salvator montan profesionist.Inca un lucru pe care vreau sa-l adaug este ca reanoirea atestatului de salvator montan se face la fiecare 3 ani tot pe baza unui examen sustinut in  fata unei comisii.

La noi in Borsa un salvator montan trebuie sa aiba notiuni elementare de schi.

Turistii in general, tin cont de recomandarile primite?

Vreau  sa spun ca turistii sunt de mai multe categorii.

Turistii de creasta in general straini,vin bine echipati si nu avem probleme cu ei.

Turistii de o zi care urca fie la cascada fie varful Pietrosul si apoi se retrag la pensiune ca in ziua urmatoare sa incerce alt traseu .Si turistii de ocazie care vin in tranzit si care cred ca pe munte orice e permis.

In general turistii tin cont de ceea ce noi ii informam.

In general turistii ne intreaba de starea vremii,In cat timp se parcurge un traseu si care sunt marcajele pe care sa le urmareasca.

Relatati-ne un moment emotionant, pe care l-ati trait in experienta aceasta de salvamontist

Nu cred ca ar fi corect sa discut de un singur moment.As dori sa spun ca sunt multumit de colaborarea cu structurile care fac parte din sistemul integrat de urgenta ambulanta SMURD, Jandarmeria Montana,Pompieri, numaul unic 0-Salvamont si consider ca daca toti din cei amintiti mai sus ne vom face treaba cum trebuie rezultatele vor fi pe masura.

Cum se spune   in aceasta meserie nu ai voie sa ai emotii,trebuie sa iti faci treaba si atat.

Cum se reflecta activitatea serviciului Salvamont Borsa in perceptia locuitorilor din zona?

Suntem vazuti de localnici cred ca foarte bine.

Cel mai mare sprijin il avem de la autoritatile locale care au inteles ca un oras cu turism montan nu poate exista fara o echipa Salvamont puternica si echipata corespunzator.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.