Daţi dovadă de precauţie şi nu cădeţi în plasa escrocilor!

„Sunt procuror Radu Andrei din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş” sau „Sunt Radu Andrei, procuror DIICOT, iar societatea dumneavoastră este anchetată într-un caz de evaziune fiscală” este formula prin care escrocii au iniţiat conversaţii cu angajaţii sau administratorii unor societăţi comerciale din judeţ şi i-au înşelat cu diferite sume de bani.

Miza o constituie codurile de reîncărcare a cartelelor de telefonie mobilă preplătite.

Chiar dacă doar două astfel de cazuri au fost sesizate până în prezent la poliţie, numărul acestora ar putea creşte întrucât escrocii îşi declină calităţi oficiale pentru a părea credibili.

Într-unul din aceste cazuri au fost comunicate peste 60 de coduri de încărcare, prejudiciul reclamat fiind de 1240 de euro.

Azi noapte, la ora 23.00, poliţia a fost sesizată de administratorul unei societăţi comerciale din Deseşti că, în cursul zilei, între orele 15.20 – 18.00, a fost contactat telefonic de un bărbat care s-a recomandat a fi procuror Radu Andrei din cadrul Pachetului de pe lângă Tribunalul Maramureş. Acesta i-a spus că trebuie să se prezinte la parchet unde va fi audiat cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Autorul l-a sunat de mai mute ori pe administrator şi l-a convins să-i transmită vânzătoarei aflate în magazin că, în cazul în care va avea nevoie de documente din magazin, aceasta să-i comunice ,,procurorului” orice date îi va solicita.

În timp ce administratorul se deplasa spre Baia Mare, autorul a sunat-o pe vânzătoare şi i-a spus să nu mai emită din acel moment niciun cod de reîncărcare întrucât aparatul de emitere este supravegheat şi controlat de Parchet. Apoi, a convins-o să efectueze toate tranzacţiile care pot fi efectuate până la finalizarea rolei din aparat şi să-i comunice toate codurile de reîncărcare pentru a putea fi indisponibilizate.

În momentul în care a sosit la sediul Parchetului, administratorul a constatat că a fost victima unei înşelăciuni.

În acest context, recomandăm tuturor comercianţilor care deţin spre vânzare cartele de telefonie mobilă preplătite, să manifeste maximă prudenţă în cazul în care primesc astfel de apeluri telefonice, să nu dea curs solicitărilor primite şi să anunţe de îndată cea mai apropiată unitate de poliţie.

În situaţia în care sunteţi contactaţi de persoane care se recomandă a fi angajaţi ai instituţiilor publice şi vă solicită să le comunicaţi date de identitate, date bancare sau orice alte informaţii care, odată divulgate, vă pot prejudicia pe dumneavoastră sau pe alţii, nu daţi curs solicitării şi verificaţi veridicitatea celor spuse de apelant. Sunaţi la instituţia pe care apelantul pretinde că o reprezintă şi verificaţi afirmaţiile acestuia (numerele de telefon le puteţi găsi pe site-urile instituţiilor).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.