De ce este Sorina Pintea modelul meu în viață?

sorina pinteaAzi, 15 martie 2015, se împlinesc doi ani de când ec. Sorina Pintea a preluat funcția de manager al Spitalului Județean de Urgență ”Dr. Constantin Opriș” Baia Mare. Cu doi ani și o zi în urmă, mai exact în seara zilei de 14 martie 2013, actualul manager alegea să-și petreacă finalul de zi în compania prietenilor, urmărind un meci de fotbal, într-un local din Baia Mare. Nu pot uita acea zi, fiindcă știu că plecase din spitalul TBC după ora 18.00, apoi a ajuns la un eveniment în Seini, iar seara, în loc să se pregătească pentru marea instalare din 15 martie, a ales să urmărim un meci al echipei de fotbal Steaua București, în Europe League, împotriva formației Chelsea. Meciul nu a fost o reușită, însă seara noastră a fost una de excepție.

Și atunci i-am spus că este cel mai atipic om pe care l-am întâlnit vreodată. Mă gândeam că oricine în locul ei și-ar fi petrecut ziua la coafor sau în ample pregătiri pentru instalare, dar nu și Sorina Pintea. Și cred că acela a fost momentul în care am realizat că am și eu un model în viață. Model ca mamă de excepție, pentru care nimic nu este imposibil când este vorba de copiii ei, model de soție, fiindcă soțul ei este cu adevărat un om fericit, sentiment care se observă pe chipul lui ori de câte ori sunt împreună, model ca prietenă care știe să prețuiască oamenii ce o iubesc, model ca profesionist și model de manager care conduce o instituție cu 2000 de angajați, fără a da vreodată semne de oboseală. Și exemplele pot continua la nesfârșit.

Îi dedic aceste rânduri amintindu-mi când, în urmă cu cinci ani, sora mea, Iulia, proaspătă studentă a UBB Cluj (facultate pe care a absolvit-o cu 10,00 și a încheiat prima sesiune a masterului, tot în Cluj, cu 10,00), mă rugase să o ajut să completeze un formular de înscriere în Elsa, o organizație internațională care se adresează cu precădere studenților. Și la întrebarea: ”Cine e modelul tău în viață?”, a răspuns ”sora mea”. Și mi-a explicat că sunt modelul fiindcă niciodată n-am dezamăgit-o, că apreciază modul în care mă descurc profesional și în viața privată, felul în care îl cresc pe Eric, fiul meu. Și afirmația ei m-a copleșit, realizând, totodată, că eu nu am un model în viață. De-a lungul adolescenței m-am identificat cu Scarlet O’Hara, personajul principal al romanului ”Pe aripile vântului”, dar nu a fost un model care să-mi marcheze existența. Până am cunoscut-o, cu adevărat, pe Sorina Pintea. Părerile despre ea sunt împărțite, unii considerând-o un om extrem de exigent, în timp ce alții au supranumit-o ”mama răniților”.

sorinaSorina Pintea nu poate să rămână imună la durerea sau rugămintea cuiva, este cea care va plânge alături de un prieten care suferă, pentru a se bucura apoi alături de un alt apropiat care este fericit. Fiindcă este atât de atipică pentru funcția pe care o deține, deseori a părăsit biroul la orele 20.00, 21.00 sau 22.00, pentru simplul motiv că audiențele din fața ușii păreau fără sfârșit. Abia instalată ca manager al Spitalului Județean, în primele luni putea fi găsită la muncă și sâmbăta, și duminica, fiindcă vroia să-și facă ordine în măldarul de acte, fapt greu de realizat în timpul săptămânii, când toți o asaltau cu diverse probleme. Acum încearcă să-și dedice zilele de duminică familiei, însă nu mereu reușește să stea departe de serviciu.

Nu voi vorbi despre transformările pe care le-a făcut în Spitalul TBC, în cei trei ani și jumătate cat a condus acea instituție spitalicească, deoarece și acum numele ei este pe buzele tuturor angajaților, iar pentru pacienți condițiile îmbunătățite de spitalizare sunt evidente. În ceea ce privește munca ei în Spitalul Județean, transformările sunt atât de vizibile atât la interior cât și la exterior, încât și cârcotașii recunosc lucrurile bune care s-au întâmplat aici de-a lungul celor doi ani în care a condus cu o mână de fier unitatea spitalicească.

Cu două zile în urmă am prevenit-o că voi scrie despre ea, la doi ani de la instalarea ca manager al Spitalului Județean, spunându-i, în glumă, să renunțe la machiaj în prima parte a zilei. Răspunsul ei mi-a arătat, încă o dată, de ce am ales-o ca model în existența mea: ”nu contează ce scrii, contează ce simți, iar eu știu că ții foarte mult la mine și sentimentul este reciproc”.

Sorina Pintea a făcut enorm pentru fiul meu, pentru mine, pentru mulți dintre cei pe care-i cunosc. A făcut foarte multe și  niciodată n-a așteptat nimic în schimb. ”Sunt fericită că pot să fac un bine”, a fost mereu răspunsul ei. ”Nu aștept nicio recompensă, o fac fiindcă pot și fiindcă-mi place să ajut oamenii care merită ajutați”, acestea sunt cuvintele ei, atunci când o întrebi cum ai putea sa te revanșezi față de ea. Și realizezi că, înafară de profunda ta recunoștință, nu poți să-i oferi nimic…

Aceasta este Sorina Pintea, modelul meu în viață, model de excepție de care sunt atât de mândră!

 

Amalia Babici Man

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.