De ce îl iubesc pe Cătlălin Cherecheș

catalinȘtiu. Ca jurnalist trebuie să fiu echidistant și să tratez subiectele de presă conform principiului latin „Sine ira et studio”, românește zis, fără ură și părtinire. Asta am încercat să fac de-a lungul unei cariere de presă, parțială, pentru că activitatea de bază mi-a fost în învățământ. Îmi place să cred că am reușit în cea mai mare parte. Dar cei care m-au judecat și mă vor judeca rămân cititorii.

Ca jurnalist nu este indicat să am simpatii sau antipatii, pentru că ele știrbesc la obiectivitate. Ca individ, persoană fizică și/sau socială, libertatea de opțiune nu-mi poate fi îngrădită. Iată de ce, ca cetățean al urbei numită Baia Mare, spun cu  convingere că am motive să îl iubesc pe primarul municipiului. În cele ce urmează voi prezenta doar două dintre ele.

Primul este legat de faptul că primarul împreună cu Consiliul Local se opun cu toată îndârjirea și convingerea intențiilor celor de la Romaltyin, firmă ce a cumpărat  licențele de exploatre a a sterilurilor   de a exploata zăcămimtele de metale neferoase prin metoda cianurării de la TransGold, eficientă pentru beneficiarii ei, dar dezastruoasă pentru locuitorii municipiului și pentru sistemul ecologic al zonei. Șmecheria asta, cu „industria românească, mormanul de fiare vechi” ni se trage de dinainte de ’89, Petre Roman fiind doar purtătorul de cuvânt al intereselor străine, imediat după „aglomerația” din Decembrie. Au urmat, apoi, alți trădători de țară. În primul rând politicienii de la nivel înalt, care au pus economia românească pe butuci. Din Maramureș, între înalții trădători s-a individualizat un nume, Kiraly Istvan, care a fost dovedit ca agent al unor interese străine legate de geologia, zăcămintele și resursele minerale din bazinul nordic al țării, dar și de la Roșia Montană și din alte părți ale României. Acest individ, geolog de meserie, a fost dovedit de organele judiciare ca spion, agent al unor societăți economice străine, cu interes de a destebiliza economia românească. Instanțele românești l-au condamnat pentru înaltă trădare de țară la 16 ani de închisoare. Numai că, spre mirarea opiniei publice, fostul secretar PCR de la Facultatea de Geologie a Universității București, Emil Constantinescu, ajuns între timp președinte al României prin Partidul Național Țărănesc Creștin și Democrat, alt motiv de mirare, îl eliberează după nici doi ani de detenție, ca la motivarea declinului să prezidențial să se plângă că „am fost învins de organe”. De care? De cele interne sau externe? Astăzi, Kovacs Istvan trăiește în Canada, țara căreia i-a vândut hărțile și documentele cu zăcămintele României. Faptul că acum același steril neferos este dorit de Romaltyn, reprezentat prin Ion Sturza, fost premier moldovean sau conaționalul său Sergiu Chirică, în complicitate cu trădătorii locali Mircea Bizo sau Adrian Ierima nu schimbă datele problemei. Un prim și obiectiv motiv să îl iubesc pe primarul Cătălin Cherecheș.

Al doilea motiv pentru care îl iubesc pe Cătălin Cherecheș este că are un proiect  cu adevărat realist de rezolvare a problemei romilor din Baia Mare. Etapizat, i-a mutat pe o patre din ei la fostul Phoenix, iar pentru cartierele Pirita și Craica se zbate să găsească soluții rezonabile. Că unor ong-uri rome sau nu numai, prin măsurile luate le-a subțiat ciupelile de la fondurile europene este real, de aceea s-au coalizat și încearcă să-l împidice. El nu este xenofob, nu este naționalist, nu este anti- romi. Încearcă, și sunt convins că va reuși, cel puțin parțial, să rezolve problemele unei etnii care refuză să se integreze în mersul istoriei, să se bucure prin propria lucrare de binefacerile integrării europene.

A.Pol. IȚIC
mmjurnal logo articol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.