De ce nu ar trebui sa arunci facturi, chitante sau documente la gunoi – Ce risti?

Securitatea casei tale este foarte importanta si, pe masura ce vremurile se schimba, la fel si modalitatile hotilor de a actiona. In calitate de proprietar, exista cateva masuri pe care ar trebui sa le iei pentru a-ti proteja locuinta, familia, dar si interesele. Pe langa instalarea unui sistem de securitate acasa, lucrurile mici, precum distrugerea tuturor actelor pe care le arunci, poate face o reala diferenta.

Iată ce trebuie să faci pentru a-ti proteja datele personale, locuinta si familia:

Poate si tu faci parte din categoria celor care arunca fiecare foaie de care nu mai au nevoie, indiferent daca este vorba despre o reteta medicala sau o factura veche de cateva luni. La urma urmei, ce s-ar putea intampla cu ele, nu-i asa? Ajung la groapa de gunoi, unde sunt distruse.

Dar lucrurile nu stau intotdeauna asa. De exemplu, multi oameni isi arunca facturile, iar hotii profita de acest lucru. Cum ele contin o multime de informatii despre persoana careia i se adreseaza, inclusiv numele, adresa, codul de client si alte detalii, sunt extrem de valoroase. Un escroc ar putea foarte usor sa se foloseasca de ele si sa se prezinte drept un reprezentant al companiei de facturare, cerand victimei sa plateasca suma aferenta. Cu toate detaliile pe care acesta le detine, cel pagubit nici nu se va gandi ca este vorba despre o frauda.

De asemenea, hotii se pot folosi de date si pentru a iti fura identitatea. Astfel, te poti trezi cu conturile bancare golite sau credite pe numele tau. Tocmai de aceea, specialistii recomanda sa nu arunci documente, oricat de nesemnificative le-ai considera.

Ce nu ar trebui sa se gaseasca in cosul tau de gunoi:

– informatii despre cardul de credit;

– extras de cont;

– copii dupa permisele de conducere;

– copii dupa pasapoarte;

– copii ale documentatiei de calatorie;

– cereri de credit;

– numere de telefon;

– polite de asigurare expirate;

– diplome sau certificate;

– facturi, chitante cu numele complet si adresa;

– retete medicale.

Statisticile arata ca anual sute de mii de persoane cad prada hotilor, care fac imprumuturi folosindu-se de datele lor personale.

Inainte de a arunca ceva la cosul de gunoi, verifica daca respectivele acte contin lucruri sensibile, personale sau confidentiale, dar si daca aceasta pot fi folosite impotriva ta. Daca raspunsurile sunt afirmative, cel mai bine este sa distrugi totul. Orice bucata de hartie care contine date cu caracter personal trebuie maruntita minutios, cu ajutor unui distrugator de documente, astfel incat nicio informatie sa nu fie accesata si exploatata.

O veche zicala spune ca este mai bine sa fii in siguranta, decat sa-ti para rau. Investeste intr-un astfel de produs de buna calitate si asigura-te ca ai distrus toate datele personale inainte de a arunca ceva in cosul de gunoi. De asemenea, incearca sa nu divulgi informatii confidentiale in mediul online si sa accesezi doar site-uri sigure. Sursa foto: Shutterstock.com

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.