De ce o sa votez cu Ponta

Am promis această lămurire unui fost elev și încerc  să mă țin de cuvânt. Sunt conștient de faptul că cei mai mulți dintre foștii mei elevi mă apreciază, au încredere în judecata mea și sunt convins că am sa le schimb un pic imaginea despre politica românească, imagine pe care, majoritatea dintre ei și-au format-o exclusiv urmărind postările de pe net care sunt ”cool”. În primul rând nu are rost să ne amăgim, partidele politice, mai mari sau mai mici, sunt niște găști organizate astfel încât să extragă din banul public cât mai mult pentru ei, în principal prin contracte cu statul. Nu are rost să ne mințim, nu există o dreaptă adevărată, așa cum nu există stângă adevărată. Nu am să cred că șmecherii care coboară din bolizii de sute de mii de euro pot să-i reprezinte pe profesori (tradițional de stânga), sau pe doctori, ca să nu vorbim de categoriile defavorizate.

Toți aceștia, președinți de filiale județene și municipale ar trebui să se retragă undeva în spate, împreună cu progeniturile lor  (pe care le bagă acum în față, încercând să schimbe generațiile) și să lase în față pe cei care provin din rândul celor de stânga. Mă rog, nu cred că o să se întâmple asta, cel puțin nu foarte curând.

Revin la tema noastră, de ce Ponta? Face parte din aceleași găști de mai sus (ca și Johannis, de altfel), nu reprezintă cu adevărat stânga, are probleme legate de CV, dar și de participări în guvernări anterioare. De ce el și nu Johannis? Răspunsul este simplu: EDUCAȚIA! Ce-i drept are două componente, de ce nu Johannis și de ce Ponta, iar cele două se leagă în rezultatul votului (cel puțin în cazul meu). Vorbim despre clasa politică, partide, stanga, dreapta, americani, ruși, chinezi, justiție, etc, dar uităm un lucru esențial, anume că atât cei de dreapta cât și cei de stânga sunt foarte slab educați.

De fapt, în medie electoratul de stanga este mai educat și mai informat (chiar dacă sursele de informare sunt oarecum viciate), dar în esență discutăm despre lipsa unei educații adecvate. Ori această lipsă evident a educației este exprimată în toate domeniile sociale, nu numai în politică. Sunt suficiente studii care dovedesc creșterea productivității, a speranței medii de viață, scăderea infracționalității, etc, odată cu creșterea nivelului de educație al cetățenilor.

Și acum de ce NU JOHANNIS. Nu pentru că l-aș considera mai rău decât Ponta (e la fel), ci pentru că odată cu alegerea lui ar urma un an (cel puțin) de lupte, trădări, moțiuni de cenzură și așa mai departe în care PDL plus ce a mai rămas din PNL vor face tot ce le va sta în putere să ajungă la guvernare, ori pentru mine guvernarea PDL a fost cea mai dezastruoasă din istoria postdecembristă, la toate capitolele, dar în primul rând la EDUCAȚIE. Cu 2,81 % din PIB alocat acestui capitol, guvernul Boc a stabilit un record negative, greu de egalat (sper), dar asta nu a fost sufficient. Au mai taiat salariile profesorilor cu 25 %, demotivând complet o categoriei care era și așa sub o mare presiune financiară.

Iar bomboana de pe colivă a fost Legea Educației, nr. 1/2011, o lege, pur și simplu, imbecilă. Și aici putem să enumerăm: finanțarea per elev, clasa a IX-a la gimnaziu, profesionala începând cu clasa a X, examenele naționale prinse în afara statutului cadrului didactic și multe altele. O lege atât de proastă te duce cu gândul la prostie sau la sabotaj, ambele fiind de neacceptat. Șansa educației (și nu numai) ar fi fost fondurile europene, dar și la acest capitol PDL și-a dat cu stângul în dreptul reușind ca până în iulie 2012 să primească de la UE suspendarea plăților pe aproape toate liniile de finanțare pentru neregulile din 2010 și 2011.

De ce PONTA. Pentru că a devenit premier în mai 2012 și a reușit să repare foarte multe din prostiile făcute de PDL, cel puțin în materie de educație. A fost modificată Legea Educației astfel încât cei care termină clasa a VIII pot să meargă direct la profesională, fără să mai facă un an de liceu și asta a însemnat o reducere cu 30 % a celor care abandonau liceul după ce terminau gimnaziu. Pentru cei de ”dreapta”   acei copii sunt neimportanți pentru că provin din familii sărace și singura politică a postacului de dreapta de pe net este: ”să moară toți săracii în chinuri”, dar pentru mine este important fiecare an în plus pe care acei copii îi vor petrece în școală, pentru că asta îi va face mai responsabili și mai pregătiți pentru viitor.

Creșterea bugetului nu a fost semnificativă (dar a fost), dar dacă la asta adăugăm aproximativ 1 % din PIB pe care acest guvern le plătește profesorilor banii furați de guvernul BOC, atunci se poate spune că s-a alocat aproape 4 % din PIB pentru educație ceea ce reprezintă un record pozitiv. Se discută, în același timp și despre modificarea costurilor per elev, astfel încât școlile vocaționale și cele tehnologice să se poată încadra în buget (o altă prostie marca Boc), dar asta o trec la capitolul promisiuni așa că nu o contorizăm. În ce privește fondurile europene lucrurile sunt clare, guvernul Ponta a reușit să reia plățile de le UE pe toate liniile de finanțare și este printre primele țări din Europa care are aprobate liniile de finanțare pe 2014 – 2020. În plus s-au făcut eforturi serioase pentru simplificarea lucrului cu organismele intermediare și se încearcă eliminarea art. 34 din legea 284 (cel mai bun exemplu ca cei din PDL nu aveau nici un interes in accesarea de fonduri structurale.

În concluzie, nu voi vota cu Johannis pentru că în spatele lui așteaptă să preia ciolanul puterii acei oameni care au dorit să distrugă educația românească. Îi consider mai proști și mai ticăloși decât cei din PSD, iar PNL nu prea mai există de când a părăsit Crin barca . Voi vota cu Ponta, pentru că, cel puțin pe aceste două segmente educația și fondurile structural a dovedit că este mai interesat să facă lucruri bune.

Nu cred în miracole sau oameni providențiali, prin urmare nu aștept prea multe de la Ponta, nici de la Johannis, în cazul în care iese acesta președinte, mai departe voi vedea ce va fi la următoarele alegeri și tot așa, dar în nici un caz nu voi deveni un postac spalat pe creier, precum majoritatea de pe net, fie că sunt de dreapta, fie că sunt de stânga.

sursa:http://alinbeta.wordpress.com/2014/11/03/de-ce-o-sa-votez-cu-ponta/

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.