De ce să te fereşti când cumperi online. Trei din cinci cumpărători au primit coletele mai târziu, iar alţii au plătit mai mult

Trei din cinci români care cumpără online spun că produsele comandate au venit mai târziu decât trebuia. Mai mult, clienţii magazinelor online se plâng că au plătit mai mult decât li s-a spus iniţial. În general, românii cumpără de pe internet haine şi produse pentru gospodărie.

Magazinele online sunt tot mai frecventate de românii cu vârste cuprinse între 16 şi 74 de ani, ponderea celor care au apelat la aceast tip de cumpărături fiind în creştere de la an la an ( 35% în anul 2017 faţă de 33,6%), indică ultimul studiu pe această temă realizat de către Institutul Naţional de Statistică. Odată cu numărul în creştere al comenzilor, apar însă şi mai multe probleme, cea mai frecventă fiind timpul mare de aşteptarea până la primirea coletelor.

Mai exact, conform studiului, 16,3% din totalul persoanelor de 16-74 ani care au folosit internetul în ultimele 12 luni au întâmpinat probleme cu comenzile lor online, ponderea acestora fiind mai mare faţă de cea raportată anul anterior, de 16%.

Au plătit mai mult decât li s-a spus

Cel mai des întâlnită problemă se referă la viteza de livrare mai lentă decât cea menționată pe site, relevată de 57,2% dintre cei care au întâmpinat dificultăţi. De asemenea, 25,7% dintre aceştia au identificat dificultăţi în găsirea informaţiilor privind garanţiile şi alte drepturi legale; 24,8% dintre ei s-au confruntat cu bunuri deteriorate sau servicii livrate greşit; 18,1% dintre ei s-au confruntat cu defecţiuni tehnice ale site-ului în timpul comenzii sau plăţii prin internet, în timp ce 13% au constatat costuri finale mai mari decât cele indicate iniţial (costuri de livrare mai mari, taxe neaşteptate la tranzacţie).

Totodată, unii (2,8% dintre cei cu probleme) s-au plâns că reclamaţiile şi despăgubirile au fost dificile, sau răspunsul primit după reclamaţie nu a fost satisfăcător, iar pentru 1,8% dintre ei vănzătorul (retailerul) străin nu a mai vândut în ţară.

În anul 2017, asemănător anului 2016, internetul a fost accesat pentru a comanda produse de mai mult de o treime dintre bărbaţi şi dintre femei (35,6% respectiv 34,5%). Pe grupe de vârstă, persoanele care apelează cu precădere la serviciile magazinelor online sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 – 34 ani (42,7%). Aceeaşi tendinţă este menţinută atât în rândul femeilor, cât şi al bărbaţilor. Totodată, cei care cumpără online au în general un nivel de instruire superior (61,7%), o deschidere mai mare către acest tip de comerţ observându-se în cazul elevilor, studenţilor şi salariaţilor, ponderile acestora înregistrând valori de 42,1%, respectiv 41,4% în totalul utilizatorilor de internet din fiecare categorie.

Ce cumpără românii de pe internet

Printre produsele cele mai cumpărate prin intermediul internetului se află îmbrăcămintea şi produsele sportive, 75,4% din totalul persoanelor care au folosit comerţul electronic în ultimele 12 luni înregistrând o creştere faţă de anul precedent de 4,4 puncte procentuale. Alte produse cumpărate online într-o proporţie mai mare sunt bunurile pentru gospodărie şi aranjamentele de călătorie și/ sau cazare, ponderea persoanelor care au comandat fiind de 23,4%, respectiv 16,8%.

Comparativ cu anul 2016, cea mai mare creștere a fost la categoria de bunuri pentru gospodărie, cu 10,4 puncte procentuale. În schimb, persoanele care au cumpărat cărți, reviste, ziare (inclusiv cărți) au reprezentat o pondere de 14,7%, fiind în scădere faţă de anul 2016 cu 5,3 puncte procentuale.

În ceea ce priveşte reşedinţa celor care cumpără online, dacă ne raportăm la totalul persoanelor care au comandat bunuri în ultimele 12 luni, cei din mediul urban deţin o pondere de 72,7%, comparativ cu cei din localităţile rurale (27,3%). Utilizatorii de internet din localităţile urbane apelează în măsură mai mare la comerţul online pentru majoritatea produselor şi serviciilor, în special pentru cumpărarea de îmbrăcăminte şi produse sportive, pentru a comanda bunuri pentru gospodărie, bilete pentru evenimente, manifestări, spectacole ṣi la serviciile de cazare în timpul concediului. Deşi ponderea persoanelor din mediul rural este mică, se poate observa că preferinţele acestora în cumpărarea produselor online, coincid cu a celor din mediul urban, fiind direcţionate in principal către cumpărarea de îmbrăcăminte și produse sportive și bunuri pentru gospodărie.

Sursa: economica.net

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.