Decernarea premiilor de către primarul Cătălin Cherecheș: „Scriitorul Anului 2019” şi al „Marelui premiu pentru literatură” precum şi titlul şi premiul pentru „Tânărul Scriitor”.

Decernarea premiilor de către primarul Cătălin Cherecheș: „Scriitorul Anului 2019” şi al „Marelui premiu pentru literatură” precum şi titlul şi premiul pentru „Tânărul Scriitor”.

Vineri, 14 iunie a.c. la Primăria Baia Mare, în sala „Europa”, a avut loc decernarea premiului „Scriitorul Anului 2019” şi al „Marelui premiu pentru literatură” precum şi titlul şi premiul pentru „Tânărul Scriitor”.

Cele două distincţii au fost acordate de către un Juriu format din: primarul municipiului Baia Mare – Cătălin Cherecheş, preşedinte; directorul revistei „Nord Literar” – prof. Săluc Horvat; preşedintele Reprezentanţei USR Cluj, filiala Maramureş – poetul Gheorghe Pârja; consilier municipal – Maria Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Scriitorilor şi preşedintele Cenaclului Scriitorilor Maramureş – scriitoarea Florica Bud şi consilierul municipal – Florin Creţ, şef comisie buget-finanţe în cadrul Consiliului Local Baia Mare.

La manifestare a participat şi primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, care în cuvântul său, după ce a felicitat acest demers,  a spus că „este o manifestare în care oamenii de cultură trebuie să se prezinte cu ce au mai valoros” şi că pe viitor îşi doreşte un „Târg de carte serios la Baia Mare”. În acest sens, le va da tot sprijinul logistic şi financiar şi îi sfătuieşte pe scriitorii băimăreni să realizeze şi o revistă culturală a oraşului. A criticat managementul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, despre care a afirmat că „Numărul de oameni care frecventează această instituţie este fals” şi că mai binevenită ar fi o bibliotecă on-line, ca altfel cititorii să poată intra mai uşor în posesia cărţilor dorite.

În cadrul manifestărilor organizate cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Baia Mare ne-am întors atenția și aprecierea și către scriitorii băimăreni. Zilele Culturale au debutat cu manifestarea Scriitorul Anului 2019. Am avut onoarea să oferim în acest an Marele Premiu pentru Literatură doamnei prof.dr. Daniela Sitar – Tăut, critic literar, pentru întreaga activitate literară, pentru implicarea în viața culturală locală și pentru promovarea tinerelor talente prin organizarea de activități literare în liceele din Baia Mare. Un al doilea premiu – Opera Prima – a fost acordat doamnei Diana Teodora Cozma, pentru activitatea literară și pentru promovarea tinerilor în viața culturală”.

În cuvântul său, dl. Săluc Horvat i-a mulţumit primarului Cătălin Cherecheş pentru organizarea celei de-a VIII-a ediţii a evenimentului cultural „Scriitorul Anului” şi i-a reamintit primarului Cătălin Cherecheş faptul că „scriitorii nu sunt prea vocali, cărţile lor, cu mici excepţii, ajung greu pe piaţă iar un târg de carte la Baia Mare ar fi binevenit”.

A urmat decernarea  premiului „Scriitorul Anului 2019” doamnei dr. Daniela SITAR-TĂUT, având în vedere activitatea sa literară constând în publicarea mai multor cărţi şi o bogată activitate publicistică, precum şi promovarea valorilor culturale locale, promovarea literaturii şi a valorilor locale în rândul elevilor prin organizarea de întâlniri cu scriitorii, organizarea de concursuri literare, simpozioane la nivel naţional.

Premiul „Tânăr scriitor” – Opera Omnia, a revenit tinerei poete Diana Teodora COZMA. La acestă nominalizare s-a avut în vedere debutul ca tânăr poet în planul creaţiei literare („Amurg suspect”), perspectivele de a deveni un poet valoros. În momentul de faţă este doctorandă la Facultatea de Litere a Centrului Universitar „Nord” Baia Mare.

Au mai luat cuvântul Gheorghe Pârja, Florica Bud şi Alina Maria Nechita.

Felicitări premiantelor dar şi organizatorilor acestui eveniment care se apropie de ceas aniversar.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.