Depunere coroane de flori la bustul marelui om Gheorghe Pop de Băsești

 Ieri, 01.12., cu ocazia Zilei Naționale a României, cadrele I.S.U. Maramureș au depus coroane de flori la bustul marelui om Gheorghe Pop de Băsești, bust aflat în fața sediului Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Ghorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș.

Gheorghe Pop de Băsești a fost un politician român din Transilvania, între 1881-1902 vicepreședinte, iar între 1902-1918 președinte al Partidului Național Român din Transilvania. În perioada 1892-1894, Gheorge Pop de Băsești a fost unul dintre liderii mișcării memorandiste, care cerea autonomia Transilvaniei și drepturi suplimentare pentru românii din Transilvania aflată în imperiul austro-ungar. A fost unul dintre politicienii români condamnați la închisoare pentru susținerea Memorandumului, în cadrul procesului memorandiștilor de la Cluj în 1894.

A prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Gheorge Pop de Băsești și-a donat întreaga sa avere Mitropoliei Greco-Catolice a Blajului „cu acel scop și acel mandat ca, din această avere, să se înființeze spre mărirea Atotputernicului Dumnezeu și în favorul dezvoltării culturale a poporului român o fundație perpetuă și neschimbată”, iar „scopul fundației va fi promovarea culturii poporului românesc”.

La ceremonie au fost prezenți și au depus coroane: prefectul județului, Anton Rohian, reprezentanți ai Consiliului Județean Maramureș și Primăriei Municipiului Baia Mare, comandanți și șefi de structuri din M.A.I., Sistemul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională din garnizoana Baia Mare.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.