Deputat Adrian Todoran : Am cerut Guvernului să înceapă demersurile pentru a reabilita Gara C.F.R. Baia Mare

Infrastrucura de transport reprezintă unul dintre factorii esențiali în dezvoltarea unei comunități și trebuie să fie o prioritate pentru administrația locală, puterea legislativă sau aparatul executiv.

De aproape 20 de ani, ceea ce trebuia să fie pentru Baia Mare, o poartă a intrării în municipiu și totodată în județul Maramureș, nu este altceva decât o ruină ce-ți provoacă dezgust. Gara din Baia Mare, o construcție ce se poate prăbuși în orice clipă, devenită în ultimii ani un refugiu al oamenilor fără adăpost și un loc al câinilor fără stăpân.

Imaginea dezolantă este completată de scaunele rupte, geamurile sparte, pereții plini de igresie și care stau să cadă, totul fiind învăluit într-un miros greu de suportat.

Gara din Baia Mare este poate cea mai deteriorată clădire ce deservește un serviciu public, din județul Maramureș și cu siguranță se află în topul celor mai jalnice gări de municipii resedință de județ, din întreaga țară.

Nepăsarea, tergiversarea ori aruncarea responsabilității de la o instituție la alta, au făcut ca acest punct de transport feroviar să nu cunoască nicio reabilitare majoră în ultimii 20 de ani, cu toate că vorbim despre cea mai importantă gară din Maramureș, județ de graniță cu Ucraina și foarte aproape de frontiera româno-maghiară.

Am scos în evidență acest aspect teritorial și de vecinătate, deoarece pentru economia locală și bunăstarea maramureșenilor, această gară lăsată în paragină, a fost și este un impediment major asupra unui potențial ridicat în domeniul turismului.

În acest sens, vă dau ca exemplu pe cei de la Astra Vagoane Călători Arad, care prin noua lor garnitură de lux, Trenul Transcarpatic, urmează să opereze pe linia Timișoara-Viena și Timișoara-Baia Mare.

Oare cum ar fi pentru un turist austriac, dornic în a vedea Maramureșul, acest județ plin de tradiție, credință și oameni buni, să se îmbarce în gara din Viena, una dintre cele mai moderne din Europa și să coboare în gara din Baia Mare ?

Cu siguranță ar avea parte de o primă impresie dezamăgitoare. Acest punct de transport feroviar nu a fost cuprins în planul de investiții a USL(PSD și PNL)  în 2012, fiind considerat neimportant și de guvernul Ciolos, întrucât nu a fost inclus în Master Planul General de Transport.

Cunoscând situația juridică a obiectivului, Gara C.F.R. Baia Mare aflându-se în patrimoniul Ministerului Transporturilor, am formulat o interpelare prin care am solicitat să mi se comunic dacă aceasta se află sau urmează să fie cuprinsă într-un program de reabilitare.

Acestea fiind spuse, cu siguranță modernizarea Gării din Baia Mare, trebuie să fie pentru toți parlamentarii ce reprezintă Maramureșul, un  obiectiv extrem de important și necesar pentru buna funcționare  a economiei locale și facilitarea unor condiții normale pentru călători.

JurnalMM

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.