Deputat Adrian Todoran : Am votat pentru ca lemnul tăiat ilegal și camioanele să fie confiscate, dar căruțele să rămână oamenilor

Protejarea pădurilor se face luptând împotriva celor care taie masiv și succesiv lemn în mod ilegal și nu prin sancțiuni aspre date românilor care împinși de greutatea zilei de mâine ajung să încalce legea. Am votat pentru adoptarea proiectului ce modifică și completează Legea nr.171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, din rațiuni legale, practice și umane. Măsurile privind descurajarea tăierilor ilegale se înăspresc, statul continuă să aplice amenzi, dar nu vai mai fi un călău care la prima abatare confiscă bicicleta unui copil ce are asupra sa ilegal două plase de vreascuri, nu mai confiscă Dacia în care se găsesc trei saci de lemne fără documente, ori căruța unei familii care împinși de greutățile vieții și pentru a supraviețui peste iarnă, ajung să ia lemne ce nu le aparțin.

Consider că nu se pot aplica aceleași sancțiuni atât pentru firmele care taie ilegal lemn și valorifică masa lemnoasă în scop comercial, cât și oamenilor care din cauza unor neajunsuri bănești și din necesitatea asigurării unui trai pentru ziua de mâine sunt nevoiți să taie lemne pentru a-și întreține familia și gospodăria.

Transportul fără avize de însoţire a materialelor lemnoase se va sancţiona cu amendă de până la 15.000 de lei şi confiscarea lemnelor, acestea urmând să fie donate instituţiilor publice. Faptul că lemnele confiscate ajung spre folosul unor instituții publice locale, precum : creșe, grădinițe, școli, case de copii sau azile pentru bătrâni, reprezintă un elemen de noutate și extrem de binevenit.

Întrucât în spațiul public local, formațiunea politică USR a dezinformat susținând în mod eronat că amenzile pentru cei care abuzează de fondul forestier s-ar micșora, iar confiscarea camioanelor care transportă masă lemnoasă în mod fraudulos devine o sarcină aproape imposibilă, țin să sublieniez contrariul, faptul că noua lege este una extrem de restrictivă și nicidecum elaborată în favoarea marilor companii ce defriseașă pădurile. Atitudinea celor din USR nu mă surprinde, nefiind prima dată când folosesc problema pădurilor strict în scop electoral, prezentându-se ei ca unici salvatori ai pădurii și preferând să critice și să califice drept nepotrivită orice inițiativă care nu vine din partea lor.

În concret, legea prevede confiscarea mijlocului de transport de masă lemnoasă  fără provenienţă, dacă valoarea materialelor lemnoase transportate depășește de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior sau dacă se constată repetarea faptei în interval de 6 luni de la data constatării primei fapte. Această echivalenţă a preţului a 5 mc masă lemnoasă pe picior poate însemna spre exemplu 5 mc lemn de foc sau 2 mc cherestea de brad.

Am votat pentru adoptarea acestei legi plecând de la ideea faptului că nu ne permitem sa facem pași înapoi și trebuie să adoptăm toate măsurile necesare pentru a asigura un viitor pădurilor noastre. 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.