Deputat Adrian Todoran : Guvernarea PSD-ALDE duce România în criză economică

Deputat Adrian Todoran : Guvernarea PSD-ALDE duce România în criză economică

Susținerea de către coaliția guvernamentală PSD-ALDE a unor politici fiscale nefundamentate, ce nu găsesc suport în dinamica încasărilor bugetare, determină un dezichilibru serios în economia statului. Dacă la sfărșitul anului 2016, România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, sporirea cheltuielilor publice și diminuarea considerabilă a încasărilor bugetare din primele luni a anului 2017 reprezintă un semnal prost pentru economia națională.

După ce la începutul lunii, am asistat la prăbuşirea monedei naționale în raport cu euro, atingându-se un nivel nemaintâlnit din 2013, zilele trecute reprezentantul FMI ne atenționa cu privire la creșterea deficitului bugetar la 3,7% pentru 2017 și la 3,9% în 2018, riscând astfel să depășim limita legală de 3% prevăzută în tratatul de la Maastricht.

Creșterea economică de 5,2% din PIB, complet nerealistă și supraestimată de către Guvernul Grindeanu este deja pusă în pericol de rezultatele obținute în prima lună a acestui an, când scăderea veniturilor totale ne duce în perioada anilor de criză. Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la veniturile din impozitul pe profit (-35,4%) și la încasările din TVA
(-24,8). Nici la capitolul investiții, actualul guvern nu are cu ce se lăuda, ba din contră, cheltuielile pentru investiții au fost diminuate la 0,04% din PIB, cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Dacă se contină în acest ritm, cu siguranță putem spune adio modernizării infrastructurii de transport, a sistemului medical sau de educație. În aceste condiții nu trebuie să ne surprindă declarația ministrului de Finanțe, Viorel Ștefan, ce anunță tăieri bugetare dacă deficitul nu se va mai încadra în limitele normale. Riscăm să ne confruntăm cu situația din 2009-2010, când domnul Tăriceanu devenise brusc extrem de darnic și dădea asigurări că vistieria statului e plină, pentru ca ulterior să constatăm că s-a ajuns la fundul sacului.

Fac un apel la responsabilitate și țin să transmit Guvernului Grindeanu că economia țării nu este un joc de ruletă.

JurnalMM

Loading...
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.