Deputat Viorica Cherecheş: „Gripa este o problemă naţională de sănătate publică”

În timp ce gripa face victime la nivel naţional, deputatul liberal de Maramureş, dr. Viorica Cherecheş reiterează în Parlament problema vaccinului antigripal care nu a fost administrat la timp. Consecinţa acestei întârzieri nepermise se reflectă direct asupra numărului foarte mare de îmbolnăviri şi chiar decese. 

„Lipsa de vaccin antigripal şi administrarea lui întârziată au drept consecinţă creşterea numărului de cazuri de gripe, infecţii respiratorii şi chiar decese. Este o problemă care nu priveşte doar Maramureşul, este o problemă de sănătate publică naţională”, a declarat Viorica Cherecheş în plenul Camerei Deputaţilor.

Parlamentarul de Maramureş a tras un semnal de alarmă privind lipsa vaccinului antigripal încă din toamna anului trecut, numai că demersurile făcute au rămas fără ecou la nivelul Ministerului Sănătăţii. Răspunsul primit făcea referire la un alt judeţ, nu la Maramureş, pentru care era făcută interpelarea.

„Sunt medic şi am recomandat mereu prevenţia. Printr-o întrebare adresată Ministrului Sănătăţii de la acea vreme, am semnalat lipsa vaccinului antigripal încă din octombrie anul trecut, lună în care ar fi trebuit deja să fie administrat categoriilor cu risc, aşa cum recomandă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Vaccinul antigripal nu a fost administrat la timp nici măcar copiilor, gravidelor sau bolnavilor cronici, ce să mai vorbim despre personalul sanitar care este cel mai expus pentru că intră primul în contact cu bolnavul.
Ministrul Sănătăţii de la acea vreme a precizat că s-au trimis vaccinurile în teritoriu, dar a fost total dezinformat, iar ministrul secretar de stat care a trimis răspunsul a încurcat judeţele. Reprezint Maramureşul, dar în răspunsul primit de la Ministerul Sănătăţii în luna noiembrie şi semnat de către Dan Dumitrescu se face referire la judeţul Mureş. Eroarea făcută de oficialii din Minister mă determină să mă gândesc că astfel de „greşeli” pot duce la decese, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat”, a mai spus Viorica Cherecheş.

Medicul Viorica Cherecheş spune că întârzierea nepermis de mare cu care s-a administrat vaccinul are efecte dezastruoase pentru sănătatea publică şi virusul gripal produce victime în fiecare zi.
“Este târziu să căutăm vinovaţi în acest caz. Trebuie să conştientizăm că un vaccin care are ca rol protecţia împotriva unui virus potential mortal nu a fost făcut la timp şi nu a ajuns acolo unde trebuia. Cine îşi asumă acest lung şir de greşeli?

Cine va ieşi în faţă şi le va explica părinţilor care şi-au pierdut copiii sau aparţinătorii că acest lucru putea fi evitat. Cine va răspunde?

Din luna septembrie a anului trecut oficialii din Minister au dat asigurări în loc de vaccinuri şi administrarea a început tardiv, la finalul lunii decembrie, aşa că noi cazuri de gripă apar zilnic şi chiar mortalitate”, a subliniat medicul.

Datele arată că la nivel naţional s-au confirmat peste 100.000 de cazuri de gripă, pneumonii şi alte infecţii respiratorii severe. Până acum 826 de mii de români s-au vaccinat iar Ministerul transmite că mai are în stoc 135 de mii de doze care pot fi distribuite în ţară, la cererea Direcţiilor de sănătate publică.

“Oare de ce nu sunt deja acolo unde este nevoie de ele ? Probabil că în al 12-lea ceas ar trebui ca aceste vaccinuri să fie trimise către populaţie, să ajungă acolo unde este nevoie de ele pentru că sezonul infecţiilor respiratorii este departe de a se fi încheiat”, a concluzionat deputatul liberal de Maramureş, dr. Viorica Cherecheş.

 

 

 

 

 

 

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.