Deputatul Nuţu Fonta cere sprijin concret, nu doar la nivel declarativ pentru românii din Ucraina!

fontaDeputatul colegiului 5, Borşa-Vişeu, Nuţu Fonta a făcut o declaraţie politică în plenul Parlamentului, referitoare la situaţia românilor din Ucraina, care ar trebui ajutaţi şi concret, nu doar la nivel declarativ. În intervenţia sa a dorit să atragă atenţia asupra situaţiei extrem de dificile a fraţilor şi surorilor noştri din Ucraina, respectiv minoritatea română care se confruntă cu probleme extrem de încordate, pe fondul conflictelor armate ce macină ţara vecină.

 

Românii din Transcarpatia obligaţi să se înroleze într-un război care nu e al lor!

„În ultima perioadă am primit mai multe semnale de alarmă din partea românilor din Trascarpatia şi din alte regiuni ale Ucrainei în care locuiesc etnicii noştri. Sunt adevărate strigăte de ajutor, manifestări ale disperării, ei fiind obligaţi la încorporare şi trimişi într-un război absurd, în care nu ar trebui să aibă, cel puţin teoretic, nici un fel de implicare directă. Sunt alături de familiile de români din Ucraina, care au primit deja ordinele de mobilizare, inclusiv femeile, nu doar tinerii şi bărbaţii în putere! Susţin că este regretabil faptul că această decizie a statului ucrainean nu poate fi contrazisă, iar oamenii trebuie să se prezinte, vrând-nevrând, la oaste, ca în timpul războaielor mondiale… În caz contrar, deja până acum au început anchete penale împotriva a zeci de români din Bucovina de Nord, care s-au ales cu dosare de cercetare deoarece au refuzat mobilizarea. Unele dintre aceste dosare penale au fost înaintate repede instanţelor de judecată, iar alţi etnici români care nu au fost găsiţi au fost daţi în urmărire generală, riscând pedepse cuprinse între trei şi cinci ani de detenţie…”, a precizat, în declaraţia sa politică, deputatul colegiului 5 de Maramureş, Nuţu Fonta.

Nuţu Fonta: „România s-a transformat în Republica DNA”

„În vâltoarea evenimentelor din ultima perioadă, referitoare la sarabanda arestărilor şi urmăririlor penale ale unor demnitari ai statului, am fi tentaţi să credem că România s-a transformat într-un fel de „Republica DNA”, şi nimic altceva nu se mai întâmplă, nici în Parlament şi nici pe teritoriul ţării. Nu vreau să comentez ceea ce li se întâmplă unor colegi ai mei din Legislativ, deoarece de aceste lucruri trebuie să se ocupe, cu responsabilitate şi discernământ, doar Justiţia. Spun numai că fiecare om trebuie să plătească după faptele lui, însă ponoasele celor cu probleme se răsfrâng, din păcate, şi asupra celor care sunt corecţi şi îşi fac cu adevărat treaba din Parlament”, este de părere deputatul de Borşa – Vişeu.

 

Autorităţile ucrainene nu permit românilor să revină în ţară!

Deputatul de Maramureş, Nuţu Fonta susţine că statul român nu poate asista nepăsător la ceea ce li se întâmplă românilor care trăiesc în Ucraina. Este vorba de oameni care sunt la o aruncătură de băţ de judeţele Maramureş şi Suceava, români care au rude şi prieteni aici, dar momentan sunt prinşi în mrejele unor dispute sângeroase şi forţaţi să stea pe loc. Unii dintre ei mi-au semnalat că ar dori să se întoarcă în România, la familiile lor, însă nu sunt lăsaţi de autorităţile ucrainene. „Vorbim despre o jumătate de milion de oameni cu sânge românesc, nu despre o situaţie izolată! Sunt români ca şi noi, care aşteaptă un gest, o acţiune, sau cel puţin o vorbă bună din partea autorităţilor de la Bucureşti. În opinia mea, Guvernul şi Ministerul Afacerilor Externe trebuie să treacă de la protocoalele şi discuţiile diplomatice şi la nivel înalt cu reprezentanţii ţării vecine la aprofundarea punctuală a problemelor comunităţii româneşti din Ucraina. Sigur că unii cârcotaşi ar putea spune că încă nu e război în Transcarpatia sau Herţa, dar evoluţiile sunt în continuare imprevizibile, iar acordurile de pace încă nu sunt respectate. Tocmai de aceea, susţin o implicare activă a oficialităţilor abilitate ale statului român, începând chiar de la noul preşedinte, în problema minorităţii române din Ucraina”, a concluzionat Nuţu Fonta.

 

Amalia Babici-Man

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.