Deputatul PSD, Gabriel Valer Zetea: România trebuie să revină la reglementarea, pe termen mediu, a pieței energiei.

Profitul nu trebuie făcut prin SĂRĂCIREA ROMÂNILOR! este mesajul transmis de către deputatul PSD de Maramureș, Gabriel Valer Zetea.

„Realitatea demonstrează inexistența unei concurențe reale care să regleze prețurile pe baza cererii și ofertei și care să coboare aceste prețuri. Situația este generată de un cumul de factori, pe care apostolii liberalizării de la USR și de la PNL, nu i-au luat în calcul:
– companiile producătoare de stat sunt conduse pe baza guvernanței corporative care prevede maximizarea profitului ca indicator de performanță pentru manageri. În prezent, energia produsă în România este MAI SCUMPĂ DECÂT CEA DIN IMPORT.

– furnizorii nu pot importa cantități mari de energie și de gaze de pe piața externă la prețuri mai mici pentru a le concura pe cele oferite de producătorii interni

NU există condiții pentru O CONCURENȚĂ REALĂ în piața liberalizată care să conducă la scăderea prețurilor, cum promitea Guvernul Orban. Prețurile sunt rupte de mecanismul cerere-ofertă, ceea ce arată că ele sunt speculative în lipsa unei concurențe reale.

REVENIREA LA O PIAȚA REGLEMENTATĂ, conform Legii Concurenței, este singura soluție rațională, în acest moment. Chiar dacă sunt companii nemulțumite ar trebui să gândească pe termen lung și să vadă ca fără reglementare prețurile mari vor duce la închiderea a mii de societăți care nu le vor mai cumpăra produsele. Managerii acestor companii trebuie să facă distincție între plafonare și reglementare, care sunt concept distincte. Reglementarea nu duce la lipsa profitului.

Reglementare înseamnă un preț în funcție de costurile de producție cu asigurarea unei marje rezonabile de profit. Iar profitul nu trebuie făcut prin SĂRĂCIREA ROMÂNILOR!” a menționat deputatul PSD de Maramureș, Gabriel Valer Zetea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.