Deputatul Todoran: Sute de persoane din Maramureş care au în îngrijire persoane cu handicap de gradul I aşteptau, la începutul lunii decembrie, salariile pe câteva luni

Deputatul Todoran: Sute de persoane din Maramureş care au în îngrijire persoane cu handicap de gradul I aşteptau, la începutul lunii decembrie, salariile pe câteva luni

Sute de persoane din Maramureş care au în îngrijire persoane cu handicap de gradul I aşteptau, la începutul lunii decembrie, salariile pe câteva luni. Principala cauză o constituie faptul că Ministerul Finanţelor (ce acoperă 90% din salarii) nu a alocat banii necesari, context în care primăriile (ce asigură 10%) nu au făcut nimic pentru a-i plăti pe asistenţii personali. Situaţiile de acest gen se regăsesc în special în mediul rural, unde administraţiile locale au mărit salariile personalului din primărie, dar au uitat complet de îngrijitorii persoanelor cu handicap.

Deputatul Adrian Todoran, vicepreşedinte al PMP la nivel naţional, afirmă că va cere explicaţii ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, precum şi sancţionarea celor vinovaţi. „Este o situaţie care se perpetuează de ani buni. Tot timpul, la final de an, aceşti asistenţi rămân fără salarii. Oare pentru ei nu vine Crăciunul? De ce sunt umiliţi de statul român ai cărui angajaţi sunt? Mă gândesc că domnului ministru Teodorovici nu i-a întârziat leafa. Şi nici celorlalţi angajaţi ai Ministerului de Finanţe. Pentru că atunci ar fi fost o mare problemă. Am fi asistat la greve, ieşiri în stradă şi alte forme de protest. Dar când categorii socio-profesionale mai puţin privilegiate sunt uitate cu lunile, acestea făcând voluntariat în îngrijirea celor cu deficienţe grave şi severe, nu e nicio problemă.

Eu îi spun domnului Teodorovici că o să fie. Pentru că îi voi cere explicaţii. Dacă toţi cei amânaţi la plată de Ministerul Finanţelor ar fi răspuns cu aceeaşi monedă şi ar fi lăsat baltă persoanele cu nevoi speciale, atunci cine se îngrijea de viaţa acestora din urmă? Răspundea cineva pentru suferinţa produsă sau pentru eventualele decese? Ne va răspunde domnul Teodorovici, sunt sigur de asta”, a declarat deputatul Adrian Todoran.

În Maramureş, sunt numeroase localităţi cu restanţe. Printre „fruntaşe” se numără Budeşti (cu aproximativ 25) şi Călineşti (cu 20). Primăriile de municipii şi oraşe, cu bugete construite în special pe veniturile proprii, au prevenit aceste întârzieri la plată din partea Ministerului Finanţelor şi au cuprins în fiecare an, la capitolul cheltuieli, plata salariilor în întregime. Însă în mediul rural, unde primăriile întâmpină serioase dificultăţi financiare, ele aşteaptă banii ministerului, astfel că asistenţii personali nu îşi încasează salariile. Anul acesta, cele mai mari întârzieri sunt de trei luni. În trecut, s-au înregistrat chiar şi şapte luni de neplată a asistenţilor personali.

(P)

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.